Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.11.2022
845

ODRŽANA PROMOCIJA PUBLIKACIJE DOBROTSKA TORTA NADEŽDE NADE RADOVIĆ

Promocija publikacije “Dobrotska torta”, autorke Nadežde Nade Radović održana je danas u crkvi Svetog Pavla. 

U ime organizatora - Turističke organizacije Kotor, prisutne je pozdravio v.d. Jovan Ristić. 

,,Turistička organizacija je dala svoj doprinos u izradi ove publikacije koju ćemo unaprijediti u narednom periodu. Gastronomija je veoma bitna u turističkoj ponudi, a može biti i interesantan motiv za putovanja. Dobrotska i peraška torta prepoznate su kao nematerijalna kulturna baština i treba da predstavljaju naš grad i Boku”- kazao je Ristić. 

O dobrotskoj torti kao nematerijalnoj kulturnoj baštini govorila je etnološkinja-antropološkinja Danijela Đukić. 

,,Kada govorimo o nematerijalnoj kulturnoj baštini u Boki možemo je povezati sa mediteranskim pomorskim kulturnim nasljeđem. Upravo su pomorci ti koji su doprinosili uticaju različitih kultura.

Konvencija 2003 o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa doprinijela je očuvanju mnogih elemenata i prepoznala je lokalne zajednice, grupe i pojedince koji su nosici tog nasaljeđa, a uz čiju se saglasnost i sprovodi zaštita. Crna Gora je ratifikovala konvenciju 2009. godine i kroz izrade elaborata o zaštićenom elementu, daje čitav niz prijedloga mjera, a jedna od njih je izrada publikacije i prepoznavanje od strane TO Kotor. Kada govorimo o dobrotskoj torti u različitim receptima postoje varijacije u sastojcima tako da imamo i perašku tortu i budvansku - Zmaj tortu. Upravo jedan od načina da muzeji mogu aktivno da doprinose održivosti lokalnih zajednica je podrška i promovisanje elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa”- kazala je Đukić. 

Autorka publikacije Nadežda Nade Radović istakla je da je na prikupljanju recepata radila deset godina. 

,,Ona može biti suvenir Kotora i može poslužiti da je turisti nose u svijet, kao što su nekada pomorci nosili dobrotsku tortu brodovima duž svih svjetskih meridijana. Dobrotska torta je biser delicija ovog kraja, to je kako je zovu carska torta jer ona izgleda kao carska kruna i ne pravi se pravougaono ili u obliku srca, već samo kao okrugla. Stigli smo dotle da moramo čuvati našu tradiciju. Dobrota je imala preko 100 porodica i svaka porodica je imala recept ove torte ali svaka domaćica je imala drugačiji recept od komšinice, svaka je znala nešto da doda ili oduzme. Tako sam u ovoj publikaciji govorila o receptima kojih ima 14, a ne o izradi Dobrotske torte. Zahvaljujem se svima koji su podijelili svoje recepte kako bi ih spasili od zaborava, jer Dobroćanke obično nisu htjele dati svoj recept. Publikacija je prevedena na više stranih jezika kako bi bila interesantna i turistima tako da zahvalnost dugujem i svima koji su radili na prevodu” - dodala je Radović. 

Izdavač publikacije “Dobrotska torta” je Turistička organizacija Kotor. 

Tekst i foto Tamara Vuković

 

Podijeli na: