Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.08.2020
963

ODRŽANA PROMOCIJA KOTORSKOGA PONTIFIKALA I LEKCIONARA

Promocija “Kotorskoga pontifikala i lekcionara” održana je večeras u Kotoru, ispred crkve blažene Ozane.

 Prisutnima se obratio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

 On ističe da je promocija “Kotorskoga pontifikala i lekcionara” jedan od najvažnijih kulturnih događaja u novijoj istoriji Crne Gore.

“Ova knjiga, koja je među najstarijima na prostoru Crne Gore, svjedoči da je Kotor još u XII vijeku bio jedan od kulturnih centara ovog dijela Evrope. Imao je sve što i veliki evropski centri: Biskupski ordinarijat, sud i sudstvo, knjižare i snažnu kulturnu razmjenu sa razvijenim svijetom, u određenoj mjeri i međunarodne odnose. I svih narednih vjekova imao je izuzetnu ulogu u afirmaciji naroda sa ovih prostora. Sve što je napisano u pontifikalu 1166., u godini kada je kotorski biskup original prvi put uzeo u ruke, svjedoči o čvrstoj povezanosti Kotora sa najnaprednijim mišljenjima toga doba. Na stranicama ove monografije su i  misli utemeljivača engleske književnosti i kulture koji su stvarali u periodu od VII do IX vijeka, što potvrđuje da je Kotor uvijek išao u korak sa vremenom” – kaže Đukanović.

 On navodi da su u kolekcionaru i pontifikalu vjerno oslikani najvažniji vjerski, kulturni, pravni i politički trendovi toga vremena.

 “Neprocjenjivo bogatstvo i raznovrsnost materijalnih i nematerijalnih tragova prošlosti koji se nalaze na teritoriji današnje Crne Gore nesumnjivo su odraz uticaja i prožimanje velikih kultura koje su u Kotoru imale najveće domete i ostvarenja. Ovaj grad je Crnu Goru obogatio i tradicijom multikonfensionalnosti i multietničnosti. Upravo viševjekovno preplitanje različitih uticaja učinilo je naše prostore osobenom multikulturalnom cjelinom o čemu svjedoče arhitektonski i pisani spomenici, kao što su katedrala Svetog Tripuna i pontifikal Kotorske biskupije. U tom mozaiku različitosti posebno mjesto pripada ovom trajnom ministrantu vjere i duha. Izdanje lekcionara i pontifikala Kotorske biskupije iz 1166. godine svojim značajem nadilazi i Kotor i Crnu Goru” – ocjenjuje Đukanović.

 Prema njegovim riječima, ovo izdanje predstavlja izuzetan doprinos i podsticaj za dalja naučna istraživanja o našoj istoriji i tradiciji.

 “To će biti veliki izazov za brojne naučne pregaoce iz raznih oblasti. Gospođa Lenka Blechova Čelebić, čijem interdisciplinarnom znanju, predanosti i posvećenosti možemo zahvaliti za ovo kapitalno djelo koje je trajno obogatilo kulturnu riznicu Crne Gore i upotpunilo evropsko kulturno naslijeđe, visoko je podigla naučne standarde i dala podsticaj za buduće istraživače naše srednjovjekovne prošlosti” – kaže Đukanović, navodeći da je pontifikal važno svjedočanstvo o našem istorijskom iskustvu.

 “Dokaz je da savremena koncepcija multikulturalne i građanske Crne Gore ima uporište u najboljim primjerima iz našeg bogatog istorijskog naslijeđa. Tradicija koju baštinimo, koja ukazuje da smo i u vrijeme nastanka pontifikala bili dio razvijenog svijeta, potvrđuje i ispravnost strateškog evropskog kursa današnje Crne Gore. Siguran sam da će ovakva grandiozna djela kao značajan dio naše bogate kulturne baštine predstavljati dodatnu vrijednost i za evropsku kulturnu riznicu” – poručuje Đukanović.

 U ime izdavača i organizatora promocije prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

 On ističe da se kotorski pontifikal vratio kući poslije 150 godina. Pontifikal je, ističe Deković, najstariji monoskript na prostoru Crne Gore, svojevrsna vremenska, istorijska i kulturološka kapsula.

 “Prvi spomen nakon nestanka pontifikala iz Kotora zbio se prije više od 150 godina, a prvi zapisi dolaze iz biblioteke Akademije nauka iz ondašnjeg Lenjingrada 1970. godine. Nakon toga, o pontifikalu je kratko pisao akademik Dušan Sindik, porijeklom iz Tivta. Posljednja je o ovoj knjizi govorila doktorica Manja Radulović Vulić, poznata crnogorska muzikološkinja.

Čini nas posebno ponosnim da je nakon toliko godina od otkrivanja u današnjem Sankt Petersburgu pripala nama čast da vratimo pontifikal u fototipskom izadnju, dopunjen sa naučnim aparatom koji mu pripada, u mjesto njegovog nastanka” – ističe Deković.

 Prisutnima se obratio preuzvišeni otac, biskup u penziji, monsinjor Ilija Janjić.

 On ističe da je pontifikal postojao 326 godina prije nego je Amerika otkrivena.

 “Raduje me što smo nakon fototipskog izdanja kotorskog misala dočekali još jedno monografsko izdanje liturgijskog i književnog blaga ove biskupije koji vjerno republicira latinski manuscript pisan na pargamentu, te ga, zahvaljući strpljivom istraživačkom radu dr Lenke Blechove Čelebić, prati i kritičkim aparatom, te eksplikatornim tekstovima” – ocjenjuje monsinjor Janjić.

 Ovo kapitalno izdanje i najstariju knjigu na tlu Crne Gore iz stručne perspektive predstavili su: dr. sc. fra Domagoj Volarević i dr. sc. Lenka Blechova Čelebić.

Šta je zapravo pontifikal, a šta lekcionar, te o osnovama liturgijske knjige govorio je Volarević. On ističe i veliki značaj posjedovanja pontifikala za grad Kotor i Crnu Goru.

 Podsjetimo, promocija je održana u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a uz podršku Opštine Kotor.

 Izdavanje i promocija Kotorskoga  pontifikala i lekcionara omogućeni su  uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore, Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Opštine Kotor.

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa "Jadran".

 Promociji su, između ostalih, prisustvovali: predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i predsjednik HGI u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.

 

Podijeli na: