Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

23.05.2023
787

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE VODIČ ZA VODIČE

Promocija knjige “Vodič za vodiče”, autora Jovana M. Martinovića, održana je danas na Citadeli u Starom gradu.

Na promociji su  govorili: direktor Turističke organizacije (TO) Kotor Jovan Ristić, arhitekta Aleksandar Dender, turistički vodič Ivica Biskupović i profesorica  Nada Radović.

Ispred TO, prisutne je pozdravila načelnica Sektora za istraživačku, izdavačku djelatnost i komunikacije, Emilija Radulović. Kako navodi, ova knjiga nas vodi na putovanje kroz ljepote, kako Crne Gore, tako i našeg primorja, a poseban akcenat je dat điru kroz Kotor.
“Drago nam je što danas zajedno možemo otkriti novo štivo, namijenjeno upravo onim čuvaocima, prenosiocima naše kulture i tradicije, našim ambasadorima kulture koji svakodnevno upoznaju turiste sa ljepotama naše zemlje-našim turističkim vodičima”, rekla je Radulović.
Direktor TO Kotor, Jovan Ristić, je ovom prilikom naglasio  da je velika čast i privilegija što u ovakvom društvu može da govori o jednom divnom čovjeku koji je na više načina i personalno i profesionalno obilježio jednu eru našeg grada. “Nećete mi zamjeriti, gospodina Martinovića sam zvao čika Jovica i želio bih objasniti kako je došlo do toga da TO Kotor bude izdavač ove knjige. U jednom trenutku Jovica Martinović je poslao nama u TO tekst na kojem je radio izvjesno vrijeme Vodič za vodiče u želji da standardizuje sve ono što se u profesiji turističkog vodiča koristi u cilju prezentacije našeg grada i zemlje. On nas je, nažalost, na današnji dan, prije godinu dana napustio, a mi smo svoje obećanje, da objavimo knjigu, ispunili i jako sam ponosan zbog toga. Zadovoljstvo je što sam u ovom trenutku na čelu organizacije koja je uspjela da objavi važno štivo. Korice su slika, takođe, našeg sugrađanina Vaska Lipovca, koji je pronio slavu Kotora širom Evrope. Mislim da smo uspjeli da napravimo divan rad, koji dajemo na poklon našem gradu i zajednici”, kazao je Ristić.
Arhitekta, Aleksandar Saša Dender, čiji je ujak bio Jovica Martinović, u ime porodice se zahvalio TO Kotor na promociji knjige i prilici da se podsjetimo na dio njegove ogromne zaostavštine koju je ostavio gradu.
“Ostavio je i meni dosta toga, a prije svega, ljubav prema gradu, upoznavajući me odmalena sa svim što grad pruža. Naučio me je da bi se nešto voljelo, mora se i dobro poznavati. Ljubav je, između ostalog,  davanje i primanje. Ako volite grad, ako mu date ljubav, ako ga  dobro poznajete, on će vam to sigurno vratiti snažnim osjećajem da ste svoj na svome, da ste dio duge tradicije grada i na neki način i sami ta tradicija”, poručio je Dender.
Kao licencirani turistički vodič Ivica Biskupović se bavi tom profesijom već 36 godina i po njegovim riječima to je Jovičina  zasluga.
“On je bio naš mentor i učitelj. Tipičan čovjek Kotora, renesansni, homo universalis. Da koristim srednjovjekovnu terminologiju, on je bio i pučanin i plebejac. Jako sam ga poštovao kao obrazovanog čovjeka, intelektualca, magistra arheologije, ali i kao našeg sugrađanina”, istakao je Biskupović.
Profesorica Nada Radović je odlučila da svoja sjećanja na Jovicu Martinovića oživi kroz anegdote.  Pažnju prisutnih  privukle su priče o  jednom dobu i ljudima koji su svoje vrijeme, znanje i ljubav  nesebično širili i poklanjali savremenicima, ali i ostavljali bogato naslijeđe generacijama koje tek dolaze.
“Djela Jovice Martinovića su pisani spomenici ovog grada. Stubna djela, ne samo za vodiče, oni ih moraju znati napamet, a svi mi Kotorani da ih čitamo, listamo i učimo, jer ćemo uvijek naći nešto što ne znamo,  a ono što znamo da potvrdimo”, saopštila je Radović.
Iz TO Kotor su istakli da je tekst koji im je za života ostavio gospodin Martinović, poklon Turističkoj organizaciji opštine Kotor, sa idejom da isti pretoče u edukativno štivo koje će poslužiti vodičima da na što bolji način predstave kulturno-istorijsko blago naših prostora.
Knjiga je zamišljena kao kolegij koji, razvrstano po sedmicama, sadrži upoznavanje i predstavljanje Crne Gore, sa posebnim akcentom na  Crnogorsko primorje i Kotor.
Naslovnica vodiča oplemenjena je slikom autora Vaska Lipovca koji se izdvojio kvalitetom, količinom radova, te zavičajnom pripadnošću koja je obilježila njegov umjetnički izraz.
Vodič krase i fotografije pejzaža, autora Ranka Maraša.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor
 

Podijeli na: