Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.12.2022
241

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE OTOK NA KOME CVJETAJU LIMUNI


 
Ogranak Matice hrvatske u Boki Kotorskoj organizovao je sinoć u galeriji Pomorskog muzeja predstavljanje izdanja Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku  prof. dr Mare Marić, “Otok na kome cvjetaju limuni - Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu”.

U ime organizatora prisutne je pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj Marija Mihaliček, a zatim je govorila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Stanislava Slavica Stojan.
 
,, Maksimilijan Hazbuški je na više načina povezan sa Dubrovnikom ali i sa Bokom Kotorskom jer smo svi živjeli sa Hazbuškoj monarhiji. On i njegova supriga Charlotte su se naprosto zaljubili u Lokrum koji je već od 11. vijeka bio kultivisan od starne benediktanaca koji su bili prepoznati pa izgradnji vrtova, koje imamo  duž Jadrana. Priča sa benediktancima je završena odavno, a priča o Maksimilianu Hazbuškom je počela sredinom 19 vijeka i vrlo kratko trajala- oko 10 godina dok nije proglašen meksičkim carem”-kazala je Stojan.
 
Ona je zatim pročitala dio zapisa o tome šta je Maksimilija Hazbuški mislio o Bokokotorsko zalivu, a na kraju programa je predstavila i slikovnice koje izdaje Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku.
 
Istoričar umjetnosti Ivan Viđen kazao je da knjiga “Otok na kome cvjetaju limuni” donosi do sada nepoznate podatke o vrtovima koje je austrijski nadvojvoda Maksimilijan Habsburški, uredio na ostrvu Lokrumu u drugoj polovini 19. vijeka.

,, Knjiga je rezultat istraživanja, koje je  prof.dr  Mara Marić, sprovela na osnovu arhivskih izvora iz austrijskih i hrvatskih naučnih institucija. Opremljena brojnom ilustrativnom građom iz vremena u kojem je nadvojvoda boravio na Lokrumu, kao i savremenim umjetničkim fotografijama ostrva, brojnim kartama, fusnotama i drugim smjernicama. Autorka se  potrudila i oko  imena i mandata i dostignuća dvorskih vrtlara koji su radili, a navodi i brojne botaničke  podatake na veoma zanimljiv i edukativan način”, kazao je Viđen. 
 
Knjiga, kako navodi Viđen, govori i u kakvom je stanju Lokrum zatečen, kao i o planovima nadvojvode i njegove supruge.
 
,, Ljepotu koju je nadvojvoda  stvarao,  dijelio  je sa javnošću, jer je Lokrum bio otvoren za posjetioce , kada on nije boravio na ostrvu. Maksimilijan Habsburški je na Lokrumu zatekao nekultivisani krajolik sa benediktinskom fizionomijom. Iako je ostrvo u njegovom vlasništvu bio 10 godina on je oko četiri godine proveo na relaciji Lokrum- Miramar (Trst). Njegovi planovi za Lokrum ne jenjavaju ni za vrijeme njegovog boravka u Meksiku. Njegovi odnosi prema Lokrumu i imanju u Trstu imaju zapravo dvije faze. Prva je kada je on i dalje austrijski admiral i primarno se bavi uređenjem vrtova i nabavkom novih biljnih vrsta, a druga kada pristaje da bude meksički car. Taj period 1864-1967. kada je strijeljan u Meksiku, konstantno misli na Lokrum i Miramar i zapravo njegova opsesija postaje još veća i Lokrum vidi u budućnosti kao neki svoj carski posjed u Evropi i mjesto njegovog posljednjeg počivališta. Naručuje sve ambicioznije planove od kojih je u praksi izvedeno možda 5%, odnosno adaptacija jednog samostanskog krila i dodat jedan trakt, ali je u pejzažnom pogledu realizovano mnogo više”- kazao je između ostalog Viđen.
 
Podsjetimo, izdavači knjige “Otok na kome cvjetaju limuni” su Ogranak MH u Dubrovniku i Sveučilište u Dubrovniku. Knjizi je dodijeljena nagrada “Ivan Kukuljević Sakcinski” za najbolje djelo objavljeno u ograncima Matice hrvatske.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: