Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.09.2024
656

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE NIKOLE ALEKSIĆA: MOJ DIDA-POSLJEDNJI NACISTIČKI LOGORAŠ

U organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ sinoć je u Kreativnom habu održana promocija knjige Nikole Aleksića ,,Moj dida-posljednji nacistički logoraš’’.
 
Kako je objasnio autor, u naslovu je namjerno stavio dida iako je to lokalizam, kako bi naglasio da se radi o Dalmatincu, koji je završio u logorima.
 
,,Naime, sve je počelo sa knjigom Legionari. Još sa 18 godina sam odlučio da ću napisati neki roman i to je možda više bila neka tinejdžerska ideja. U praksi je to izgledao tako da bi napisao jedno poglavlje svakih par godina, ali kad je došla korona, odlučio sam da dovršim taj roman. U razmišljanju kako da ga objavim, obratim se prodekanu za nastavu Aspiri. On mi tada predlaže da izdam i Priručnik iz operativno-tehničkih poslova za turističke vodiče i onda to tako kreće. Najprije roman, pa priručnik i tada mama predlaže da zapišem i djedinu priču, dok je on živ. On je u tom trenutku imao 97 godina i priča je toliko nevjerovatna i ispada na kraju da je zapisana u posljednjem trenutku”, navodi on.
 
Kako dodaje, tada je odlučio da se obratiti njemačkim fondacijama kako bi djedovu priču potkrijepio dokumentima.
 
,,Njemci koji imaju osjećaj krivice do danas imaju fondacije u Dachau i Buchenwaldu koje su jako dobro finansirane, ja im se obratim i kažem ko sam i zašto tražim određene podatke. Potom sam dobio dokumenta iz Buchenwalda, gdje je moj djed boravio skoro dvije godine i iz logora Dachau gdje je boravio neko vrijeme. To je ovom mom istraživanju istorijski dalo težinu i potkrijepilo djedine riječi. On je tu mnogo toga ispričao. Njegove priče su potkrepljene činjenicama, dokumentima i fotografijama”, kaže, između ostalog, Aleksić, ističući da njegov djed, bez obrira na godine zarobljeništva, nikada nikog nije mrzio.
  
Razgovor je vodila bibliotekarska savjetnica Jasmina Bajo.

U muzičkom dijelu nastupila je Angela Mijušković (flauta).
 
Podsjetimo, Nikola Aleksić rođen je u Splitu. Završio je Pravni fakultet. Uz redovni posao međunarodne saradnje u gradskoj upravi Grada Splita, više od dvadeset godina radi kao stručni turistički vodič za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju te kao turistički voditelj po Hrvatskoj i Evropi. Zadnjih desetak godina od uspostavljanja tečaja za vodiče predaje na Visokoj školi ,,Aspira'' u Splitu.
Autorski se aktivno bavi muzikom u hard rock/metal bendu. Autor je dva romana: ,,Legionari’’ i ,,Djeca utemeljitelja’’ kao i ,,Priručnika za operativno-tehničke poslove za turističke vodiče’’.

,,Moj dida-posljednji nacistički logoraš" donosi nevjerovatnu priču o Tomislavu Eraku, posljednjem preživjelom hrvatskom logorašu nacističkih logora smrti. Ova knjiga pruža jedinstveno lično svjedočanstvo, priču o čovjeku koji nije vjerovao da će preživjeti, ali se vratio u svoj rodni Šibenik nakon dvije godine provedene u nacističkim logorima smrti Dahauu i Buhenvaldu.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: