Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.11.2023
955

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MALI ROMAN O BLATU

Povodom obilježavanja 29. novembra- Dana braniteljki ljudskih prava, a u sklopu kampanje “16 dana protiv nasilja nad ženama”, u organizaciji Centara za žensko i mirovno obrazovanje Kotor ANIMA sinoć je u muzičkoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”, održana  promociju knjige Nataše Nelević “Mali roman o blatu”. 
 

O knjizi je govorila Ervina Dabižinović.
 

,,Nakon što sam pročitala knjigu, zaključila sam da je to bila nedostajuće literatura u Crnoj Gori. U moru savremenih crnogorskih pisac,a pojavljuju se jedan ženski glas vrlo autonoman i suveren, koji se uhvatio u koštac sa nečim, sa čime se da sada uhvatio samo jedan muškarac koji ne živi Crnoj Gori, a koji je napisao knjigu “Život i smrt Milana junaka”. To je bila prva knjiga koja je govorila o odnosu nekoga iz Crne Gore u poređenju na 90-te i ono što se dogodilo u posljednjem ratu u Jugoslaviji. Nakon 10 godina pojavljuje se ova knjiga “Mali roman u blatu, koja vrlo suvereno u kontinuitetu, povezuje naše socijalističke živote i ono se sa tim životima dešavalo  do danas. Prikazuje šta se desilo tokom tog rata koji je bio na našim prostorima i šta se dešava danas, dakle to je jedna linija koja se provlači. Roman je dvoglasan napisan u 53 poglavlja, u službi strukture koja ih jako dobro drže i predstavljaju susret između dva toka romana”, kazala je Dabižinović.

 

Autorka knjige Nataše Nelević je istakla, da je trenutak kada odluči da piše obično, trenutak nekog otpora.

 

,,Ovdje se to desilo nakon što sam pročitala Krležinu bilješku. U knjizi postoji nešto što jeste autobiografski momenat, jer sam zaista imala majku koja je bila na radnoj akciji, koju je napustila nakon tri dana, iako nije bila disidentkinja, već je od socijalizma koristila sve ono što je dobro. Ona je tada rekla da tamo nije mogla, što je postojao kao podatak, ali nema takav značaj kakav im ovom romanu. Teksta Miloslava Krleže “Izlet na omladinsku akciju Brčko-Banovići” objavljen je 1952. godine u  Književnim novinama, ali kada sam pročitala taj tekst bila sam šokirana količinom apstrakcije distance sa koje on sve posmatra. To mi je bilo neko svjedočenje između onoga što sam imala kod kuće, i tog teksta. Istraživajući sam došla do zaključka da on taj tekst nije uvrstio svoje Dnevničke bilješke”, kazala je između ostalog Nelević.

 

Anastasija Dubravčević je čitala odlomke iz knjige “Mali roman o blatu”.

 

Podsjetimo, Nataša Nelević je spisateljica, teatrološkinja, publicistkinja i feministička teoretičarka i aktivistkinja. Autorka je ili urednica više knjiga iz oblasti teatrologije, rodnih studija i istorije žena, među kojima su „Dramski tranzit – Drama u Crnoj Gori 1995–2005“ (2008); “Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana: 1990– 2010” (2012); “Medijska konstrukcija roda – Crnogorsko iskustvo iz tranzicije” (2011); “Žene i nasljeđe – Ka osnivanju Muzeja žena Crne Gore” (2013); “Žene u Crnoj Gori od 1972 do 1914 – Istorijska čitanka (2010); „Šta je nama AFŽ – Prilozi za nova čitanja istorije ženskog socijalističkog nasljeđa“ (2017) i „Vodič kroz istoriju emancipacije žena Crne Gore“ (2018). 

Autorka je zbirke dramskih tekstova „Drame“ (2017), knjige za djecu „Zovu me Čupa“ (2018) i romana “Mali roman o blatu” (2023).
 Dobitnica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2003) i Nagrade za najbolji savremeni dramski tekst koju dodjeljuje Crnogorsko narodno pozorište (2011).  

Podijeli na: