Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.05.2023
924

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE KORAK PO KORAK MUZEJ

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja-18. maja, pod motom “Muzeji, održivost i blagostanje”, Opštinska javna ustanova (OJU) “Muzeji” Kotor je sinoć u Muzeju grada Perasta predstavila novo izdanje-knjigu “Korak po korak muzej”.

U ime organizatora, prisutne je pozdravila glavna urednica programa,  Jelena Vukasović, naglasivši da je glavni cilj da knjiga najmlađima širi vidike o misiji muzeja i našem kulturnom nasljeđu.

,,Ovo je treće izdanje OJU Muzeji koje je posvećeno djeci. Riječ je o knjizi koja je sa jedne strane mali leksikon muzeologije, a sa druge vodič kroz Muzej grada Perasta. Odgovara na značajna pitanja koja su namijenjena djeci, a to su, između ostalog, čemu služe muzeji, ko u njima radi, što su eksponati, što čini muzejsku postavku na primjeru Muzeja grada Perasta. Na ovaj način radimo na razvijanju publike koja ima potrebu za posjetu muzejima. Knjiga je objavljena na crnogorskom i engleskom jeziku, a uz nju se dobijaju Muzejske detektivske avanture koje je pripremio pisac za djecu, Uroš Petrović, a sadrže pravila avanture i zagonetke koje djeca rješavaju gledajući našu postavku”, pojasnila je Vukasović.

Autorka teksta Milka Kolundžić, navodi da je rad na ovoj knjizi bio zanimljiv, te da su ilustracije dopunile tekst i objasnile sve ono što ona nije uspjela.

,,Svaka od tema mi je donijela nešto novo. Recimo, sjedati sa sa gospođom Nadom Radović, Vesnom Čubrović ili Jasminkom Grgurević, koje su našle mjesto u Kotorskim legendicama, mi je pričinilo nevjerovatno zadovoljstvo i toliko sam toga saznavala usput. Korak po korak muzej ima oko tridesetak strana, ali nastanku svake stranice prethodi puno čitanja i velika je privilegija raditi na ovakvim izdanjima”, rekla je Kolundžić.
Autorka ilustracija, Ana Rodić, ističe da je rad na ovim knjizi bio izazovan.

,,Odrasli često nisu upoznati sa muzejima, pa ni oni su iz svog kraja, tako da je ovo odličan način za približavanje muzeja djeci. Osim izdavaštva, svako prikazivanje istorije na djeci svojstven način predstavlja primjer pozitivne prakse”, navodi Rodić.

Nakon održane promocije, posjetioci su, uz pratnju vodiča, imali priliku da obiđu postavke Muzeja grada Perasta.

Podsjetimo,  “Stara vještina za novo doba”-izložba dobrotske čipke, biće otvorena danas u 19 sati u Crkvi Svetog Pavla u Starom gradu.
 “Muzeji” će ovom prilikom izložiti radove nastale na radionici dobrotske čipke koju je vodila čuvarka vještine izrade ovog veza, Nada Radović.
 

Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: