Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.10.2023
791

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE KAD FIGURE OŽIVE, DRAGANA POPADIĆA (AUDIO)

Promocija knjige “Kad figure ožive”,  publiciste i šahovskog FIDE majstora Dragana Popadića, održana je sinoć u multimedijalnoj sali Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor.
Na početku programa, predsjednik Šah kluba "Kotor" Petar Grdinić, uručio je nagrade i diplome najboljim učesnicima na turniru.
U konkurenciji dječaka 14 godina i starijih, prvo mjesto je osvojio Bilmis Mert, drugo Damjan Dževerdanović, treće mjesto Nikola Kovač.
Nagrađene djevojčice u konkurenciji 14 godina i starijih su: Nikolina Dževerdanović, koja je osvojila prvo mjesto, Milica Kovač drugo mjesto i Ana Marija Salamadija treće mjesto.
Nikolas Katharos je osvojio prvo mjesto za dječake do 14 godina, Nikola Debelnogić drugo, dok je Bogdan Bulajić bio treći.
Djevojčice koje su osvojile nagrade u konkurenciji do 14 godina su: Darija Majer-prvo mjesto, Kira Aksenova - drugo mjesto i Irina Barović - treće mjesto.
Apsolutni pobjednik takmičenja je Nikolina Dževerdanović.
Promocija knjige i  održani šahovski turnir bili su dio programa, koji je ove godine organizovao kotorski Kulturni centar u čast djeteta i proslave Dječije nedjelje.
Moderatorka programa bila je Aleksandra Tomovic, urednica programa za mlade u kotorskom Kulturnom centru.
 
Dragan Popadić je na početku izlaganja naveo da ima izdatih sedam knjiga,  ali da mu je ovo prva knjiga o šahu.
 
“Nisam mogao da nađem ključ. U jednom momentu mi je došla ideja, da spojim najveću igru, igru nad igrama  i čovjeka koji je pisao genijalno. Od postanka svijeta, nema da je neko bolje pisao od Viljema Šekspira. Ja sam spojio jednog genijalca i jednu genijalnu knjigu.U knjizi su 64 pozicije, a citati su iz Hamleta “, približio  je Popadić način nastanka svog djela.
 
Izdavač knjige je “Hrvatsko nacionalno vijeće” , a izdata je u 300 primjeraka.

Pisac je knjigu posvetio svom bratu  Ljubi Popadiću, koji ju je oslikao, te bojama i slikarskim potezima udahnuo život šahovskim figurama.  

“Predstaviću tri pozicije, koje su veoma interesantne, a ja najviše volim pješake. Pješak je stvarno duša šaha. Onako mali, ide napred, a ne može nazad. Zato dobro pazite kada ga povučete, jer nema nazad. To je i jedina figura koja može da se pretvori u drugu. Materija se pretvara u energiju, a energija u novu materiju”, objašnjava Popadić.
On je u svojoj knjizi za svaku figuru napisao mali stih, tako i za omiljenog pješaka:
 
“Duša je šaha
Trči bez daha
Brzinom maha
Ali bez straha”.
 
Popadić ističe da od svih figura pješak ima najbujniju maštu.

“On sve radi da pomogne kralju i ostalim figurama. Spreman je za žrtvu u svakom trenutku. Trčaće kako mu kažete, ćutaće na kraju table, ali iz sve te mašte će da se pretvori u kraljicu. Sve figure možete da vratite, a pješaka ne možete. Ako ste gledali velemajstore, oni mnogo razmišljaju kada treba da pješaka pomaknu, jer znaju da je to veoma odgovorno”.
 
Prisutni su sinoć mogli da čuju i nauče o značajnim šahovskim partijama, turnirima  i potezima velemajstora koji su pravili preokrete i pomjerali granice u šahu.
 
Promocija knjige “ Kad figure ožive” privukla je pažnju djece ali i brojnih ljubitelja igre kraljevskog imena i duge istorije. Šah je prošao mnoge kulture koje su na njega uticale i napravile ga onakvim kakav je danas. Šah predstavlja umjetnost i igru,  koja razvija širok spektar sposobnosti i znanja koje pozitivno utiču na ukupni razvoj, naročito kod djece.  

Dio atmosfere sa promocije možete poslušati na linku Radio škola.
 
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor
 

 

Podijeli na: