Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.04.2024
504

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE FLLAGELUM DEI OBRADA PAVLOVIĆA

U organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor, povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, sinoć je multimedijalnoj sali održana promocija knjige FLLAGELUM DEI, autora Obrada Pavlovića.
 
U ime Kulturnog centra, prisutne je pozdravio Miloš Dževerdanović.
 
,,Kada pričamo o Obradu, sa dvije riječi možemo reći da je on sinonim za more i knjigu. More i pomorstvo su davno ostali iza njega, a sa knjigom on se i danas druži i sa njom doživljava jedno novo buđenje. Iz naše biblioteke je prije nekoliko godina otišao u mirovinu, ali kao što vidimo, on ne miruje, već stvara i ulazi u nove životne tokove. Nedostaje kao kolega, jer je on za svakog, bez obzira na uzrast, mogao da pronađe i preporuči odgovarajuću knjigu”, kazao je Dževerdanović.
 
Urednik knjige Branko Banja Kaluđerović je tom prilikom kazao da je Obrada upoznao tokom ljetovanja u Kostanjici.
 
,,Od naših zajedničkih prijatelja saznao sam da se Obrad bavi pisanjem i da dijelimo veliku ljubav prema zemlji u kojoj smo rođeni, što je podrazumijevalo i slična uvjerenja, u biti ljevičarska. Sve je to vodilo ishodištu da zajedno pokušamo da vratimo neki djelić zajedničkog duga prema crnogorskom velikanu, upokojenom mitroplitu Crnogorske pravoslavne crkve Antoniju Abamoviću. Sudbinom koja ne priznaje slučajnosti dodijeljeno mi je da budem čuvar neprocjenjivog blaga zaostavštine mitropolita Antonija, na šta me obavezivalo i naše dugogodišnje prijateljstvo. Ideja da se brojna vladičina dokumenta sklope u skladnu cjelinu od koje će nastati monografija, spontano nas je nametnula kao da smo je odavno imali u nama. Bio je to zajednički dugotrajan i danonoćni rad”, pojašnjava, između ostalog, Kaluđerović.
 
Zatim su o knjizi govorili, kako ih je sam Pavlović najavio, njegovi “sinovci po peru”, Dušan Jabučanin i Luka Nikolić.
 
Dušan Jabučanin je istakao da i priliči, da se knjiga crnogorskog naderealizma promoviše na mjestu nadrealne ljepote koja živi u moru i čovjeku.
 
,,Fllagelum dei nije samo Obradov roman, nego roman onog najboljeg iz Obrada i dobro je što je jedno ovakvo djelo napisao u poznijim godinama, jer da ga je napisao mlad, sigurno bi se dobro namučio da ga nadmaši. Nadrealizam koji miri zapadne i istočne mitove, kao što to radi bič božiji, gotovo izliva jednu formu koju ćete rijetko sresti. Njima se ne pripisuje muška snaga, već imaju onu žensku hrabrost i dovitljivost koju je rijetko naći kod jednog crnogorskog pisca”, objašnjava Jabučanin.
 
Luka Nikolić je naveo da mu je izuzetna čast što ima priliku da govori u vrijeme kada je Obrad ostvario najznačajnije autorsko pravo-pravo da postane autor, da napiše i objavi svoju knjigu.
 
,,Citat iz knjige kaže da kada se glavni lik Viktor obraća književnoj kritičarki, pa kaže Ti si u mojim djelima našla nešto čega nema, tako da i mi moramo da budemo oprezni da nalazimo ono što Obrad nije napisao. Sa druge strane, takođe glavni lik kaže da on nije bio zaokupljen tom sujetom kojoj gode hvalospjevi. Naravno, Obrad je takav čovjek i književnik kojem nisu potrebni hvalospjevi, ni zbog kvaliteta njegovog djela, niti zbog kvaliteta njegove ličnosti. Onda kada zaobiđemo sve te skretnice i situiramo Obradovo djelo u jedan osiromašeni i opustošeni književni korpus, veoma je lako govoriti o ovoj knjizi”, navodi Nikolić.
 
Autor Obrad Pavlović napominje da je knjiga svedena na 302 stranice, a napisano ih je preko 3.000.  
 
,,Ne kažem da se u ovoj knjizi našlo sve najbolje što sam ja napisao, ali morao sam da je svedem. Knjiga tek dobija na značaju kada počne da se čita. Uvijek govorim da sve ono što napiše, onog trenutka kada je objavljeno, prestaje da bude moje. Očekujem interakciju, da mi se obraćaju čitaoci i govore mi i ono što im se svidjelo i ono što nije”, poručio je Pavlović.
 
U muzičkom dijelu programa nastupila je Isidora Milivojević.
 
Na kraju programa su zaposleni Kulturnog centra nekadašnjem kolegi Obradu Pavloviću uručili rođendansku tortu.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: