Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

31.08.2022
440

ODRŽANA PROMOCIJA AGAPE KNJIGA TRAGANJE ZA SMISLOM

Promocija AGAPE knjiga „Traganje za smislom“, održana je sinoć u porti crkve Svetog Nikole u Kotoru.
Prisutne je najprije pozdravio arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski, paroh kotorski, protojerej Nemanja Krivokapić, a zatim su govorili predsjednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihailo Pupin “Aleksandra Ninković-Tašić i novinar, urednik emisije “Agape”, Aleksandar Gajšek.
Ninković-Tašić je kazala da se više od petanaest godina  bavi proučavanjem lika i djela Mihaila Pupina, a prikupljajući arhivski material došla je do 30.000 dokumenata, od kojih su mnoga po prvi put dostupna javnosti.
,,Od svega čime se bavim tokom istraživanja, vraćanja onog što je zbog cenzure isječeno u Pupinove knjige, čini mi se najtežim i najvažnijim zadatkom. Provjeravala sam sva izdanja i samo iz srpskog jedna strana je bila izbačena, ne iz njemačkog, engleskog, italijanskog ili švedskog, samo kod nas ne postoji. Pupinova knjiga od fizičke do duhovne ralnosti je tu sa vraćenom riječju Bog gdje je god bila napisana.
Pupin je ipak u zaboravu bolje prošao od Nikole Tesle. Ni Teslu ni Pupina ne možemo da vidime bez njihovih nepismenih majki koje su se u to vrijeme odvažile da svoje sinove pošalju u svijet. Moj zaključak je da je te majke vodila vjera, a ne briga”-  istakla je Ninković-Tašić
Novinar Aleksandar Gajšek govorio je o video produkciji i izdavačkoj kući “Agape”.
,,Jedan od presudnih događaja bio je moj susret sa Vladetom Jerotićem, najprije njegovo predavanje nakon kojih sam potpuno opčinjen sjutradan kupio njegove knjige. To je za mene tada bilo egzistencijalno i jedno osvježenje, jer budući da sam u tom periodu imao žudnju za duhovnom promjenom, a čitajući Jevanđelja malo mi je šta bilo jasno, a upravo u knjigama ”Sveti Isak Sirin i naše vreme” i “Sveti Jovan Lestvičnik i naše vreme” profesor Jerotić je jednostavno  citirao te svetitelje, a onda je kroz praksu i nauku govorio da te njihove riječi sada potvrđuje zvanična psihologija i psihijatrija.
Oduševljen time rodila mi se ideja da ga intervjuišem, a nisam radio tada kao novinar već kao spiker. Tada je došlo i do našeg slučajnog susreta jedne večeri nakon što sam završio dnevnik u 10 na Studiju B. On mi je u prolazu rekao da voli da me sluša dok čitam vijesti, što je za mene bila velika sreća i tada mi se javila ideja da smognem hrabrosti i da mu iznesem ideju za intervju. Iz te nemoći sam napravio svoj novinarski kredo, pripremi se što bolje, što jednostavnije postavi pitanje i pusti ljude da govore. Intervju je emitovan na Božić 1998. godine. Zatim smo svake godine imali božićne intervjue dok on nije prihvatio da imamo Agape svake nedjelje od 2005. do danas. Urađeno je preko 600 emisija”- kazao je Gajšek.
Član uprave Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” Dragan Đurčić je podsjetio da je u vrijeme pandemije, pri sređivanju arhiva, pronađen dokument - pismo Mihaila Pupina iz 1929. godine u kojem se zahvaljuje upravi “Jedinstva” na pozivu da prisustvuje proslavi 90 godina postojanja. U pismu se izvinjava zbog nemogućnosti da dođe, čestita jubilej i šalje donaciju. Đurčić je najavio da će na prigodnoj svečanosti uručiti kopiju ovog dokumenta Aleksandri Ninković-Tašić, koja je prije nekoliko godina održala predavanje o Pupinu u riznici SPCO Kotor.
Organizator ove promocije je Srpska pravoslavna crkvena opština kotorska.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: