Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.12.2022
1410

ODRŽANA PREZENTACIJA VRIJEDNIH I RIJETKIH DRVENIH SKULPTURA


Prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na vrijednim i rijetkim drvenim skulpturama anđela oltara blaženog Gracije, organizovana je sinoć u župnoj crkvi Pomoćnice Kršćana na Mulu.

Don Robert Tonsati je tom prlikom kazao da su kipovi anđela bili u procesu restauracije osam mjeseci i nakon zavšretka, nedavno vraćeni na njihovo izvorno mjesto.

,, Ova dva kipa, dva drvena anđela, veoma su vrijedna umjetnička djela, potiču iz 18. vijeka i rijetke su barokne skulpture na području Boke. Ovdje je vlaga i loši su vremenski mikro-klimatski uslovi, pa drvo strada. Zanimljivo je da su ovi naši anđeli bili u prilično lošem stanju, ali nisu bili izvan granica spašavanja. Ne znamo kad su anđeli došli na Muo, taj podatak nisam uspio pronaći, što ne isključuje mogućnost da se pronađe u narednom periodu, u knjigama inventara se spominju samo uzgred. Ove barokne skulpture pokušavao sam obnoviti gotovo šest godina, ali niko nije imao sluha. Razmišljao sam kako i gdje da ih restauriramo, da ih pošaljemo u inostranstvo ali to bi stvorilo dodatnih logističkih problema i gospođa Zorica Čubrović mi je predložila da to uradimo u našem Zavodu. Trebalo je pronaći sredstva. Ljudi ne znaju da smo mi ribarska župa i sve što možemo vidjeti u ovoj crkvi je upravo dar siromašnih”- kazao je don Robert Tonsati.

On je zatim govorio o anđelima u ikonografiji.

,, Ovdje nije riječ o ikonografiji u istočnom smislu –ikonopis, način na koji se pišu ikone. Ovdje pod ikonografijom podrazumijevamo jednu naučno disciplinu koju imamo u umjetnosti. Dvije su riječi ikon i grafein što doslovno znači slikopis. Ikonografije nam pomažu da razumijemo umjetničko djelo u njegovoj cjelovitosti, ne bavi se time je li jedno umjetničko djelo u likovnom ili nekom drugom smislu vrijedno, nego odgovara na pitanje: Ko je ko i šta je šta, a ne na pitanje kako. Da bismo do toga došli moramo poznavati literaturu, naraciju, tematsku idejnu interpretaciju, a to je sve ono što nije primjenjivo na savremenoj umjetnosti” - pojašnjava don Robert Tonsati.

Na kraju svog izlaganja on je istakao da je restauracija baroknih anđela urađena zahvaljujući donaciji don Srećka Majića i Svetišta Gospe od Škrpjela i porodice Anta Grlića Radmana.

Rukovoditeljka radova obnove ovih skulptura bila je slikarka-restauratorka Jasminka Grgurević, koja je ovom prilikom održala prezentaciju o procesu restauracije.

,,Na sjevernoj strani crkve Pomoćnice kršćana na oltaru Blaženog Gracije, nalaze se dva drvena anđela. Oni su predstavljeni u stojećem položaju sa krilima i zlatnim tkaninama obavijenim oko pasa. Visina anđela je metar i dvadeset, a raspon njihovih krila jedan metar. Anđeli su izrađeni od drveta i oni koji dolaze u ovu crkvu, mogli su da primijete da anđeli nisu bili u crkvi od februara pa sve do novembra tekuće godine. Sprovedene su konzervatorsko-restauratorske mjere koje se zasnivaju na konzervatorskim istraživanjima, radilo se o optičkim, fizičko-hemijskim i mehaničkim istraživanjima. Kao rezultat prvih istraživanja i prvih zapažanja u crkvi tokom jeseni prošle 2021.,  vidjeli smo na pukotinama lice anđela, pojavu bojenog na njihovim zenicama i na usnama, na usnama pojavu crvenog tona, a u zenicama smeđeg tona. Mislili smo tada da se radi o polihromnim drvenim skulpturama i ušli smo u proces očekujći pojavu bojenog sloja negdje na tijelu. Međutim, rezultat je bio drugačiji. Naime, tada - krajem prošle godine, zapazili smo da se ispod naknadnih bojenih slojeva nalaze sivi i bijeli obojeni sloj u više nanosa. Prilikom transporta konstatovali smo da se anđeo sastoji iz više drvenih komada,  i da je sam korpus sastavljen iz dva veća drvena komada. Na osnovu istraživanja koja su rađena na Biološkom fakultetu, zaključeno je da se radi o crnom boru. Takođe, tokom daljih optičkih istraživanja saznali smo da se anđeli sastoje iz više komada drveta”- navodi Grgurević.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj Marija Mihaliček, tom prilikom uručila je primjerak zlatne povelju župi Muo, koji su dobili na godišnjoj skupstini Matice hrvatske za izdanje “Muljanji kantunal”.

,,Ove godine priprema se i treći projekat koji se odnosi na kulturnu baštinu, tradicijsku baštinu Mula. Kada smo predstavili Muljanski kantunal , rekla sam da je Muo nekako bilo skrenuto od interesovanja stručne javnosti i zapostavljeno u odnosu na sjaj Kotora, Perasta i Dobrote. Značajno je što su don Robert Tonsati i Kotorska biskupija prepoznali značaj Ogranka matice hrvatske u Boki Kotorskoj i ponudili nam da budemo izdavači zbirke kompozicija za zbor župe Muo. Drago mi je da je ovo mjesto sačuvalo dio sakralne baštine kroz restauraciju skulptura iz 18. vijeka, koje su izuzetno vrijedne, a na drugi način što je sačuvalo duhovnu baštinu i tradiciju ovog malog mjesta”- kazala je Mihaliček.

U muzičkom dijelu programa učestvovale su Bruna Matijević i Anđela Homen.

Program je vodila Sandra Pasković
 

Tekst i foto: Tamara Vuković 

Podijeli na: