Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.08.2021
346

ODRŽANA PRES KONFERENCIJA POVODOM DVA KONCERTA MIŠE MAJSKOG

 

Međunarodni Festival KotorArt organizuje dva koncerta čuvenog čeliste Miše Majskog pod nazivom "Miša Majski i solisti Verbije festivala" (Švajcarska).

Večeras je planiran koncert u Porto Montenegru, dok je koncert u Kotoru zakazan za sjutra sa početkom u 21 čas i 30 minuta u Crkvi sv. Duha.

Tim povodom jutros je u hotelu Regent Porto Montenegro održana konferencija za novinare na kojoj su govorili : violončelista Miša Majski, violistkinja Blajt The Engstrom, PR Porto Montenegra Danilo Kalezić, PR hotela Regent Porto Montenegro Elena Ljiljanić kao i pijanista Ratimir Martinović, generalni i umjetnički direktor festivala KotorArt.

Martinović je kazao da ovi koncerti predstavljaju kulminaciju XX izdanja Festivala Kotor Arta.

,,Veliko mi je zadovoljstvo što koncerte organizujemo u sinergiji sa našim partnerima Porto Montenegro, Regent Porto Montenegro ali i novim partnerima Henley & Partners i Montenegro Sotheby’s Realty. Prostor Porto Montenegra na kom će se večeras održati koncert je vrlo inspirativan i već je poslužio mnogima kao mjesto realizacije vrhunske muzike. Siguran sam da će i večerasnji koncert biti upravo u tom znaku. Magija violončela i dinastija Majski koja će se večeras predstaviti doprinijeće jednom drugačijem sadržaju na sve ono što Porto Montenegro predstavlja za cijelu crnogorsku zajednicu”, kazao je Martinović.

Istakao je da je Verbije festival jedan od najrenomiranijih festivala klasične muzike u svijetu.

,,Vjerujem da ovakvi partneri i solisti predstavljalju ono što je potrebno crnogorskom društvu ukoliko želimo da ga vidimo prosperitetnog i da ga prepoznamo kao mjesto elitnih turista i to je nešto po čemu je KotorArt prepoznat. Pored kreiranja kulturne baštine i unapređenja muzičkog života, promocije talenata, otkrivanja novih muzičkih prostora, KotorArt je prepoznat i po tome što je jedini festival koji se organizuje u četiri grada, pored Kotora tu su Žabljak i Tivat, a od skoro i Podgorica”- dodaje Martinović.

 

Violistkinja Blajt Teh Engstrom  navodi da je bila u Crnoj Gori i prije dvije godine te da je  zahvalna organizatorima što joj je pružena prilika da ponovo dođe.

,, Dolazim sa Verbije festivala koji se razlikuje od KotorArta ali imaju i značajne sličnosti a to je izvrsnost muzičara koji nastupaju i izvrsnost muzike koja se čuje i profesionalnost umjetnika i organizatora“, poručila je ona.

 

Violončelista Miša Majski ističe  da je mu je zadovoljstvo što učestvuje na Festivalu zajedno sa djecom i prijateljima koji su nakon dugih godina saradnje postali kao članovi njegove porodice.

,,Zaista se radujem što ću imati dva koncerta i nadam se da ćete i vi uživati u koncertima isto onoliko koliko i mi uživamo svirajući za vas, poručio je Majski.

Istakao je da ovo nije prvi put da je u našoj zemlji i da svakako neće biti posljednji”-naglasio je Majski.

 

PR Porto Montenegra Danilo Kalezić je rekao da su dugo planirali ovaj događaj i sezonu obzirom na pandemiju izazvanu korona virusom.

,, Veliko nam je zadovoljstvo što sarađujemo sa KotorArtom, njihov tim smatramo kako prijateljima tako i strateškim partnerima sa kojima svake godine organizujemo programe i uvijek napravimo veliki korak unaprijed kada je u pitanju kvalitet programa,  već razgovaramo o sljedećoj godini kako bi pripremili nove zanimljive programe. Večerasnji koncert se održava u prostoru Sinhro i sve epidemiološke mjere koje je propisao Institut za javno zdravlje će biti ispoštovane. Nama je zadovoljstvo što će ovaj koncert biti održan u tom prostoru, jer ove godine nismo održali ni jedan koncert na toj monumentalnoj sceni”- dodao je Kalezić

PR Regenta Porto Montenegra Elena Ljiljanić je istakla da KotorArt smatraju pravim kulturnim ambasadorima Crne Gore te da večerašnji koncert smatra krunom kulturnog ljeta Porto Montenegra.

Na koncertu nastupaju: violinisti Mark Bučkov i Saša Majski, violistkinja Blajt Teh Engstrom, violončelista Miša Majski i pijanistkinja Lili Majski.

Koncerti se organizuju uz podršku Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Henley & Partners, i Montenegro Sotheby's Realty.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

 

Podijeli na: