Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.09.2023
2042

ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA FEŠTA OD PAŠTE I PAMIDORA

Edukativna radionica „Fešta od pašte i pamidora“, održana je danas u organizaciji JU Kuturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradske biblioteke i čitaonice, povodom obilježavanja Dana evropske baštine 2023., koji se ove godine obilježava na temu „Živo nasljeđe“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Prvi dio programa održan je u prostorijama Gradske biblioteke i čitaonice gdje je učenike sedmog razreda Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“  pozdravila v.d. direktorice Kulturnog centra, Radmila Beća Radulović, koja je najavila predavanje Miška Maša Čekića. 

Publicista pisac i gastronom Miško Mašo Čekić je istakao da mu je čast što po prvi put od kada se bavi zaštitim baštine Boke Kotorske, ima priliku da predavanje o gastronomiji, održi djeci.

,,Do sada sam imao predavanja u različitim klubovima, za ljude različitih profesija, u naučnim krugovima, međutim, nikad me do sada neko nije pozvao da predajem djeci, što smatram da je prevashodno, najbitniji dio rada na zaštiti jedne baštine. Ako ono o čemu ja pišem barem djelimično ne prihvate djeca, od očuvanja baštine neće biti ništa  jer se ona prenosi sa koljena na koljeno“, kaže Čekić. 

On je zatim učenicima objasnio šta je gastronomija i šta podrazumijeva zanimanje gastronom. 

,,Gastronom je onaj koji najprije voli da jede ukusnu hranu i bavi se proučavanjem iste, dok je gastro-nomad onaj koji putuje, bavi se hranom, izučava je, piše o njoj. Jedan od predmeta mog interesovanja je gastronomija, jer je hrana onaj dio čovjekovog bića koji ga prati od prvog dana postojanja. Hrana održava i razvija čovjeka od trenutka rođenja i bez nje on ne može da postoji. Ljudi su došli do saznaja da osim samog opstanka hrana ima mnogo veći značaj u razvoju čovjeka i tek u 20. vijeku o hrani počinje da brine i nauka“, navodi, između ostalog, Ćekić.

Za učenike je nakon predavanja bila organizovana degustacija “pašte na pamidoru“, u restoranu „Dekaderon“. 

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: