Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.03.2023
1106

ODRŽANA CENTRALNA MANIFESTACIJA STOLIVSKE FEŠTE U SLAVU CVIJETA KAMELIJE

Centralna manifestacija „Fešta kamelija Stoliv 2023", u slavu cvijeta kamelije, održana je danas na platou ispred Doma kulture "Niko Bilafer", uz prigodan kulturno-zabavni program i kostimirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku.

Prisutne goste je, u ime domaćina i organizatora, pozdravio Romeo Mihović iz NVU "Kamelija" .

On podsjeća da manifestaciju prethodnih godina nije bilo moguće održavati zbog pandemije koronavirusa. U Samostanskom kompleksu Svetog Nikole na Prčanju, kaže, prošle godine održana je izložba cvijeta kamelije.

“Nadam se da ćemo i dalje trajati na kulturološkoj i turističkoj mapi” – poručuje Mihović i dodaje da je neophodno animirati mlade ljude kako bi nastavili ovu tradiciju.

Začetak ovog druženja, podsjeća, predstavlja osnivanje tamburaškog društva.

Kroz istoriju je tamburaško društvo "Guslar", osnovano 21. novembra 1919. godine, mijenjalo svoje ime i djelatnost. Osnivač i zborovođa bio je Mario Žiga, a potom Niko Marinović i Vicko Baletina. Kasnije je društvo nastavilo svoj rad kroz dramsku i bibliotekarsku sekciju, a 2002. godine po Zakonu o nevladinim organizacijama, preregistrovno kao Udruženje za zaštitu prirodnih znamenitosti i kulturne tradicije, čija su glavne aktivnosti bile: promocija cvijeta kamelije, turizma, kulture i tradicije, ali i organizacija ribarskih susreta, fešti u čast kostanja, njegovanje antifašističke tradicije, te obilježavanje značajnih datuma.

Posjetioci su na današnjoj fešti bili u prilici da pogledaju cvjetne aranžmane, kao i da probaju razne mediteranske delicije.

Za najbolje cvjetne aranžmane proglašeni su: “Nek živi ljubav” Sanje Knez (1. mjesto), “Punim jedrima” Mirjane Popović (2. mjesto) i “Proljeće u Stolivu” Sofije Popović (3. mjesto).

Nagradu za najvisočiju kameliju (5,3m) dobila je Tonka Marković.

U muzičkom dijelu programa su učestvovali: Aneta Čavor na violini, klapa Gašler , Castel Nuovo bend, Ana Foksi i Marina Suhanova, a recitovali su Luka Kostić i Ilko Marović.

Voditeljka programa bila je Dolores Fabian.

Podsjetimo, tradicionalnu manifestaciju ”Fešta kamelija 2023” organizuju NVU “Kamelija” Stoliv i Mjesna zajednica (MZ) Stoliv.

Pokrovitelj je Turistička organizacija Opštine Kotor.

U okviru manifestacije, koja se završava 14. maja, koncert “Latice kamelije na muzičkom putu” biće održan u koncertnoj dvorani Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan”(Crkva Sv. Duha) u srijedu, 19. aprila od 19 sati.

Manifestacija “Camelia trophy 2023” koja podrazumjeva promociju i očuvanje drvenih barki, biće održana u nedjelju, 14. maja u akvatorijumu Stoliva i u Domu kulture u ovom mjestu.

U 8 sati planirano je takmičenje ribara sa drvenim barkama, u 10 sati jedriličarska regata, od 11 sati defile i utrka veslača sa drvenim barkama, u 12 sati stručni skup o očuvanju drvenih barki i u 13 sati proglašenje najboljih i zabavni program.

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

 

Podijeli na: