Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.06.2024
408

ODRŽANA CENTRALNA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ODLUKE O OSNIVANJU JAVNE USTANOVE KOTORSKO POZORIŠTE ZA DJECU I MLADE

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Centralna Javna rasprava povodom Nacrta Odluke o osnivanju Javne ustanove (JU) „Kotorsko pozorište za djecu i mlade“ Kotor i Nacrta Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o organizovanju Kulturnog centra (KC) “Nikola Đurković” Kotor kao javne ustanove, održana je danas u skupštinskoj sali Palate Bizanti.
Kako je saopštila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, ove odluke pripremenljene su za sljedeće zasijedanje Skupštine opštine (SO) Kotor.  
Članom 8 Odluke o osnivanju JU „Kotorsko pozorište za djecu i mlade“ Kotor predviđeno je da buduća javna ustanova za obavljenje djelatnosti zajedno sa KC “Nikola Đurković” Kotor koristi i upravlja objektima 1, 2, 3, 4 i   5 na kat. parc. 17 KO Kotor 2, što u naravi čini komplesk zgrada anagrafski broj 280/1 i 280 /2 i objektom 1 na kat. parc. 331 KO Kotor 2 Ljetnja pozornica.
“Da pojasnim riječ je o objektu u kojem se sada nalazi Kulturni centar i Ljetnja pozornica. Objekti iz stava 1 predstavljau spomenike kulture od izuzetnog značaja 1. 2. i 3. kategorije, upisane u Registar spimenika kulture i ne mogu biti u prometu. Korišćenje objekta iz stava 1 ovog člana od strane Kotorskog pozorišta i KC-a će se regulisati posebnim sporazumom, uz saglasnost osnivača. O davanju u zakup uslovima, roku, načinu i svrsi davanja u zakup objekata i djelova objekata iz stava 1 ovog člana, nadležni organi i ustanova su u obavezi da pribave prethodnu saglasnost osnivača”, kazala je Kriještorac a navodi se u odluci.
Osvrnula se i na Odluku o izmjeni i dopuni odluke o organizovanju Kulturnog centra.
Za obavljenjae djelatnosti Centar zajedno sa Kotorskim pozorištem za djecu i mlade koristi i upravlja zgradama koje sam pomenula. Pred objekta iz stava 1 ovog člana Centar koristi i upravlja objektima 1 i 2 na kat. parc. 134 KO Kotor 2, gdje se sada nalaze Kino Boka i Gradska galerija i biblioteka i objektom 1 na kat. parc. 579 KO Risan 1 gdje se nalazi risanska biblioteka”, navela je ona.    
Nadalje, je između ostalog, predviđeno da će se korišćenje objekata regulisati posebnim sporazumom uz saglasnost osnivača.
Da član 8 odluke zadire u zajedničko upravljanje, odnosno da će to zajedništvo u poslu, biznisu donijeti problem već na prvom koraku, konstatovao je Miloš Dževerdanović iz Kulturnog centra.
“Vjerovatno u situaciji sada kada je budžet izdašan, razmišljamo malo opuštenije, pa ćemo podmiriti sve nekakve troškove, dugove eventualno koji budu nastali. Ali on će donijeti ne samo troškove finansijske, nego nesuglasice u samom kolektivu jednom i budućem drugom, između sebe. Zašto ovako koncipiran tekst polazi od toga da imamo danas dobru direktoricu Beću (Radmila Radulović) i dobrog momka Darija koji će sve to zajednički riješiti i to će se dogoditi za ovaj festival, naravno uz prisustvo Sekretarijata, kao nadzornog drugostepenog monitoringa. Međutim, ne može na tome da počiva rad dvije ustanove, bez obzira što se kaže da će se to ugovorom razraditi, jer onda ravnopravno crpe prava i jedna i druga strana. Sada je ipak Centar za kulturu taj koji je dominantan, kome se to nešto derogira, skida mu se nadležnost, ili oduzima dio prava na korišćenje”, kazaoa je on.
Smatra da je Festival pozorišta za djecu trebalo zadržati festivalskom u obliku kakav je bio od osnivanja.
“Ovim odlukama sada ulazimo u stvaranje profesionalnog pozorišta za djecu gdje imamo stvaranje sopstvene produkcije. Da li to stara zgrada Centra za kulturu, sa ovolikim dijapazonom kreativne industrije u gradu, može da izdrži”, pitao je Dževerdanović.      
Predsjednica Savjeta KC-a, Dušica Ćetković, pozdravila je osnivanje nove javne ustanove, uz pitanje da li je unaprijed određeno gdje su planirane njene  kancelarije.  
“Da li će možda u budućnosti neka od dvije javne ustanove imati prioritet u smislu ako je jedan program već u najavi prošao. Da li će se jedan drugome prilagođavati sa različitim programima da se to usklađuje, jer su to dvije javne ustanove na jednom mjestu. Takođe da li će dio zaposlenih u KC-u biti dio nove javne ustanove kao zaposleni”, kazala je ona
Korišćenje prostora, podvlači sekretarka Kriještorac, biće stvar dogovora na relaciji osnivač - dvije javne ustanove. Ona je navela da možda postoji mogućnost da se renoviraju prostori koji su stradali usljed promjene krova na trećem spratu Kulturnog centra za potrebe kancelarijskog prostora nove javne ustanove.
“Što se tiče najvećeg dijela prostora koji je ovdje problematičan, to je pozorišna sala sa pratećim djelovima, po elaboratu to će da bude za početak pozorište menadžerskog tipa sa jako malim brojem zaposlenih ljudi”, ističe ona.
Glumci, režiseri, scenografi i svi ostali koji stvaraju pozorišne predstave biće, kaže, angažovani po ugovorima. Pozorište bi trebalo da ima četiri svoje produkcije u toku godine.
“Naravno da će organizacija i gostovanja ostalih dječijih pozorišta, ali mi sve vrijeme ovdje pričamo o pozorišnim predstavama za djecu i mlade. Sada uslovno kažem pozorišne predstave za odrasle će i dalje organizovati Kulturni centar u istoj toj pozorišnoj sali. Smatram da nije nikakav problem da se organizatori programa dogovaraju na godišnjem, pa dodatno na mjesečnom nivou, oko rasporeda upotrebe i da nema razloga da se dogovor ne postigne”, ocijenila je Kriještorac.
Pozorište će, apostrofira, početi da zapošljava svoje glumce eventualno nakon osme godine postojanja
“Do tada postoji ogromna mogućnost da se napravi projekat i podigne nova zgrada, koja ne mora da bude u Starom gradu, kao mjesto tog Kotorskog pozorišta za djecu i mlade”, poručila je Kriještorac. Ona je dodala da će „Kotorsko pozorište za djecu i mlade“ biti prvo dječije pozorište u Crnoj Gori, te da očekuju podršku Ministarstva kulture i medija.    
Presjednica SO Kotor, Maja Mršulja, interesovala se da li se planirani broj članova savjeta buduće ustanove sa pet, koliko je predviđeno odlukom, može korigovati na manje. Skupu je u ime Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti prisustvovala i samostalna savjetnica 1 Zorka Mršić.
Nacrti odluka biće objavljeni na internet stranici Opštine Kotor www.kotor.me i putem lokalnog javnog emitera Radio Kotor. Zainteresovani subjekti mogu svoje primjedbe, predloge i sugestije u pisanoj formi dostaviti do 12.juna putem pošte na adresu Opština Kotor, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Stari grad 317, Kotor, preko Građanskog biroa Opštine Kotor ili putem e-maila kultura@kotor.me.
Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi sačiniće Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

 

 

Podijeli na: