Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.08.2022
3050

ODRŽANA BOKELJSKA NOĆ, NAJLJEPŠA BARKA KOTOR LAND MIJA MILOVANOVIĆA

Tradicionalna  manifestacja koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, “Bokeljska noć” održana je sinoć u akvatorijumu Kotorskog zaliva. Prema odluci žirija koji je radio u sastavu: predsjednica Dušica Ivetić, akademska slikarka i članovi: Milenko Premović, akademski slikar i Petar Martinović, vajar najljepše ukrašena barka je “Kotor Land” Miodraga Mija Milovanovića, kome je pripala nagrada u iznosu od 1.500 eura.

Drugu nagradu u iznosu od 1.000 eura osvojila je barka “Šjora Mare”.

Treće mjesto i nagrada u visini od 500 eura pripala je kreaciji pod nazivom “Nemoj mi tu šporkat”.

Utješne nagrade dobile su barke “Izvinite zbog prekida programa”, “Ples meduza”, “Akvarijum Boka”, “Ko je stariji” i “ Orahovačko gumno”.

Kako je za Radio Kotor kazala predsjednica žirija Dušica Ivetić, utisci žirija su pozitivni.

“Bokeljska noć je naše nematerijalno kulturno dobro i kao takvo utkano je u našu tradiciju, suštinu Kotora. Od velikog je značaja ne samo za naš grad, već i za Crnu Goru” – ističe Ivetić.

Žiri je, kao i svake godine, imao težak zadatak.

“Ja lično smatram da su svi bili odlični i da sve treba nagraditi, tako da u tom kontekstu jeste bio težak zadatak. Trebalo je izdvojiti učesnike u sklopu predviđenih nagrada.

Ono što je ključno jeste da svi ti ljudi zapravo već godinama održavaju ovu tradiciju živom sa vrlo skromnim budžetom. Za mene su oni svi bili uspješni i u isto vrijeme

nagrađeni” - poručuje Ivetić.

Povorku na vodi tradicionalno su najavili Gradska muzika Kotor i jedriličari JK “Lahor”.

U povorci na vodi učestvovalo je 35 ukrašenih barki.

Među njima su: “Samo vas posmatram”, “Brod od papira”, “Kalimero”, “Ko je stariji”, “Arijel i Posejdon”, “More naše plavo”, “Cvijet ljubavi”, “Budimo dobri”, “Mačka sa Parila”, “Legomen”, “Mir, brate, mir”, “Kud plovi ovaj brod”, “Pržulin”, “Kariola iz đardina”, “Dama s kamelijama”, “Grb grada Kotora”, “100 godina kotorskog sporta”, “Putuj Evropo”, “Poziv za mir”, “More snova”, “Moj galebe”, “Crkva Svetog Đorđa”, “Crkva Svetog Nikole”, “Manastir Svete Petke”.

Nakon proglašenja najboljih, uslijediio je spektakularan vatromet, a fešta je potom nastavljena na trgovima unutar zidina Starog grada do ranih jutarnjih sati.

Na Trgu od oružja nastupili su Tri kvarta i Neverne bebe, na Pjaci Svetog Tripuna bend Nitro i VIS Tetra, na Pjaci od muzeja Jack Lupino, Pjaci od brašna Akademija i DJ John K,  Pjaci od kina Jovana Mršulja & bend, Pjaci Svetog Nikole Jelena Kaženegra sa bendom i DJ Niggor, Škaljarskoj pjaci Kiko i Sonja i na Parilu klapa Maris.

Program su vodili Dolores Fabian i Miomir Maroš.

Podsjetimo, organizator je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizator lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.

Na linkovima u nastavku donosimo vam atmosferu sa "fešte nad feštama".

https://youtu.be/DUN-hgPnIDc

https://youtu.be/o8YHhmz29Z0

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

 

Podijeli na: