Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2023
352

ODRŽAN OKRUGLI STO O HABU U HABU – POČETAK KONFERENCIJE VRIJEME KREATIVNOSTI U KOTORU

Okrugli sto “O habu u habu” održan je juče u Kreativnom habu u Starom gradu u okviru Nacionalne konferencije o kreativnosti pod nazivom "Vrijeme kreativnosti" koja se danas i sjutra održava u našem gradu.

Moderatorka okruglog stola bila je Biljana Gligorić iz NVO “Expeditio”, a prisustvovali su organizatori, kreativci, kreativni preduzetnici i eksperti za kreativnost, kreativnost u kulturi, kreativnim industrijama, kreativnoj ekonomiji, turizmu, obrazovanju i javnim djelatnostima, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona. Među njima su: Tatjana Rajić i Aleksandra Kapetanović (NVO “Expeditio”), Peđa Janković (Konsultantska kuća “Project advisory group), Dragan Blažić (konsultant na programu UN u Crnoj Gori za kreativne industrije), Neda Štular iz Slovenije, Nenad Stojanović iz Niša (Deli prostor, predsjednik Coworking asocijacije), Filip Cicović (Coworking prostor Kotor Nest), Đorđe Brguljan (Tehnopolis Nikšić), Dragan Nikolić iz Niša, Danijela Starović, kreativni art direktor, Barbara Delać spisateljica (ispred organizatora), Milena Ražnatović, savjetnica u Ministarstvu kulture i medija, Velibor Zolak (AMC Communications), Marko Mršičević iz Beograda, Robert Čoban (Color Press Group), Violeta Đerković (koordinarotka Mreže kulturnih stanica), Dušan Medin (arheolog, menadžer za kulturu i kulturnu baštinu), Sara Mandić (menadžerka produkcije i razvoja u Međunarodnom festivalu KotorArt), Viktor Varoši (izvršni producent KotorArt-a), Đorđe Krivokapić (profesor na FON-u, pravnik), Igor Rakčević (direktor Direktorata za kreativne industrije Ministarstva kulture i medija), Radmila Radulović (grafička dizajnerka i preduzetnica), Marijana i Refik Šećimović (BiH).

Kako su prethodno najavili iz Ministarstva, tematizujući kreativnost u društvu kao cjelini, Nacionalna konferencija o kreativnosti "Vrijeme kreativnosti" stvara platformu za dijalog i prepoznavanje kreativnosti kao pokretača razvoja Crne Gore.

Stoga je i cilj ovog okruglog stola bio, kaže Gligorić, razgovor o daljoj funkciji Kreativnog haba u Kotoru. Dvije su teme koje su učesnici okruglog stola pokušali da dotaknu u diskusiji, a to su: upravljanje Kreativnim habom i održivost projekta. Sve više se širom regiona, kaže Gligorić, pojavljuju prostori poput kotorskog Kreativnog haba, koji imaju puno potencijala i neophodno je naći im namjenu. “Sve više se ovakvih prostora pojavljuje, a mi u stvari nismo našli prave modele aktiviranja i upravljanja. Ima puno pokušaja, ima raznih modela, ali se nama čini, posebno kada su u pitanju ovako veliki objekti koji su zahtjevni i poučeni iskustvom na drugim primjerima u zemljama regiona, jasno nam je da neke stvari treba regulisati, naći okvir” – navodi Gligorić. Među prisutnima bili su i sagovornici koji su radili na projektu rekonstrukcije starog zatvora u Starom gradu.
 
Ražnatović je, između ostalog, govorila o projektu Kreativnog haba u Kotoru, te rekostrukciji starog zatvora.
“Stari zatvor je bio potpuno napušten objekat, godinama u jako lošem stanju, jer se ne koristi kao zatvor već četrdesetak godina, već kao scena za manifestacije. Odavno je bilo tendencija Ministarstva kulture da se nešto desi sa njim. Konačno se to desilo 2018. godine kada smo aplicirali za projekat EU i dobili većinu sredstava za rekonstrukciju ovog objekta iz IPA projekta sa Italijom i Albanijom. Mi smo iskoristili pandemiju koronavirusa za izvođenje radova. Godine 2021. je završena rekonstrukcija. Za kulturu nije lako dobiti sredstva za infrastrukturu i objekte. Uvijek se daju neka manja sredstva koja su za programske sadržaje. Bili smo jako sretni što smo uspjeli da to sve izlobiramo i dobijemo sredstva. Tek je 2022. godine zaživio prostor. Mi smo se priključili svojim projektom 3C i u novembru imali prvu rezidenciju” – objašnjava Ražnatović.
Rakčević smatra da bi problem haba trebao rješavati kroz institucije. Neophodno bi bilo, smatra on, osnovati javnu ustanovu koja bi na nivou Crne Gore gazdovala trenutnim habovima koji postoje i onima koji će se formirati u narednom periodu. U upravnim tijelima te institucije, navodi, trebalo bi da budu članovi institucija, nevladinog i vladinog sektora.
 
Đerković smatra da je neophodno uključiti lokalnu zajednicu, bez obzira da li se radi o stanovnicima ili kreativcima.
Podsjetimo, panel diskusije, okrugli stolovi, radionica koja će upoznati učesnike sa tehnikama kreativnosti i prezentacije uspješnih kreativnih gradova, kompanija, projekata, i produkata, održaće se u prostorijama Kreativnog haba u Starom zatvoru i crkvi Sv. Duha u Kotoru danas i sjutra u okviru Nacionalne konferencije "Vrijeme kreativnosti" u organizaciji Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: