Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.07.2022
679

ODRŽAN OKRUGLI STO O BUDUĆNOSTI POZORIŠTA ZA DJECU I MLADE; KOVAČEVIĆ: VAŽNO DA SE RAZGOVARA O INOVACIONIM NAČINIMA I MODELIMA DJELOVANJA U KULTURI

Okrugli sto pod nazivom “Budućnost pozorišta za djecu i mlade u Kotoru” održan je danas u kreativnom habu u Starom gradu kao prvi događaj u ovom novootvorenom prostoru.
Direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD) Petar Pejaković tom prilikom je kazao da se nada da će otvaranjem pozorišta u Kotoru, započeti nova epoha u kulturi koja će se nadovezati na sve ono što je festival uradio proteklih 30 godina.
“Ideja za osnivanje institucije pozorišta za djecu i mlade u Kotoru postoji već deset godina. Tada smo i napisali elaborat. Naš grad  svakako zaslužuje jednu takvu instituciju, ali to je važno i za cijelu Crnu Goru, jer na nivou države ne postoji niti jedno pozorište koje radi samo za djecu i mlade. Međutim, nije dovoljno samo osnovati pozorište. Primarni su ljudi, a kroz festival već imamo tim mladih ljudi od kojih su neki već i po 20 godina sa nama. Kotor ima puno prostornih kapaciteta za igranje predstava, a pozitivno je i da mi već deset godina imamo produkciju festivala. Dakle, tu su predstave, prostor i ljudi, dobra baza za osnivanje pozorišta. Smatram da je jedna od najvažnijih odluka Kotorskog festivala bila njegova internacionalizacija, jer film i knjiga se prevedu, pa su nam tako dostupni, ali publika je zakinuta za inostrane predstave”, poručio je Pejaković.
Jedan od članova inicijalnog odbora, istaknuti pisac za djecu, Ljubivoje Ršumović ispričao je kako je ideja za osnivanje festivala nastala u Bosni 1992. godine.
“Milan Karadžić i ja vraćali smo se Šibenskog festival. U to vrijeme su bili neki crni oblaci nad Jugoslavijom. Razgovarali smo da je potrebno osnovati festival na moru, a Kotor je bio prvi na našem spisku. Upravo iz te ideje 1993. godine održan je i prvi festival. Grad koji ima svu infrastrukturu, a nema pozorište, ne može se nazvati velegradom. To zvanje dobija tek kada dobije i pozorište. Kotor od sinoć ima šansu da bude velegrad. Da se zadovolji jedna kulturološka potreba, ne samo među onima koji se bave pozorištem, već i onima koji će zbog pozorišta doći u Kotor”, kazao je Ršumović.
U ime Ministarstva kulture i medija Crne Gore, na okruglom stolu govorio je Petar Kovačević.
,,Zadovoljstvo nam je da se u Kotoru osnuje pozorište, a festival je i vaninstitucionalno dao veliki doprinos kulturi Crne Gore. Dobra vijest je da će uskoro u program Vlade biti uvrštena posebna podrška programima za djecu i mlade. Zadovoljstvo je i što se u kreativnom habu održava ovakav skup koji otvara raspravu o inovacionim načinima i modelima djelovanja u kulturi. Nadam se da će ovaj festival imati svoje mjesto u ovom prostoru i u budućnosti”, naveo je  Kovačević.
Programska urednica KFPD Marija Backović je naglasila da su dječije predstave  jedine za čije se karte ne pita za cijenu.
“Mi stariji kada gledamo predstavu, uvijek tražimo da nekako dođemo do besplatnih karata, dok za djecu uvijek biramo najbolje i ne pitamo koliko će koštati”, ocijenila je Backović.
Kako se danas čulo na okruglom stolu, pozorište za djecu i mlade bi trebalo da bude posebna opštinska institucija, smještena u zgradi Kulturnog centra “Nikola Đurković”.
Učešće u diskusiji uzeli su još i teatrološkinja, pozorišna kritičarka i teoretičarka književnosti Maja Mrđenović, ispred Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Katica Brkanović, dramaturg i direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica, reditelj Goran Bulajić i gumac Dejan Đonović.
 
Tekst: Tamara Vuković
Foto: Kotorski festival

Podijeli na: