Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.01.2020
1179

ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT SPD JEDINSTVO

U crkvi Svetog Nikole sinoć je održan tradicionalni Božićni koncert Srpskog pjevačkog društva (SPD) „Jedinstvo“ 1839, koji je sedmu godinu zaredom i u programu  manifestacije „Od Božića do Božića" pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

U ime organizatora manifestacije „Od Božića do Božića", NVO Karampana, obratila se Tina Bjelobrkovic koja je izrazila zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa SPD Jedinstvo.

Član uprave Društva Dragan Đurčić osvrnuo sa na proslavu Božića u Kotoru uz pjevanje „Jedinstva“ u proteklih 18 decenija.

Uz božićni repertoar nastupila su tri hora SPD Jedinstvo: dječiji, omladinski i mješoviti.

Dirigovali su đakon Mihajlo Lazarević i Ivana Krivokapić.

Koncertu je prisustvovao i konzul Srbije Zoran Dojčinović.

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” zvanično je osnovano 1839. godine, mada je zabilježeno da je grupa kotorskih pjevača organizovano ispratila do vječne kuće sv. Petra Cetinjskog (u oktobru 1830), odnosno da se djelovalo i desetak godina prije zvanične registracije.

“Članom Srpskog pjevačkog društva ‘Jedinstva’ može postati svaki pošteni i rodoljubivi građanin” (izvod iz prvih Pravila Društva).

Slava Društva je Sveti Sava.

Slogan Društva je “Pjesmom srcu – srcem rodu !”

“Himnu Srpskog pjevačkog društva ‘Jedinstva’ u Kotoru povodom proslave pedesetogodišnjega društvenoga opstanka 1889.” spjevao je prot. Jovan Sundečić, a komponovao Dionisije Pl. Sarno San Đorđo.

Osnovni cilj Društva je bavljenje kulturnim i prosvjetnim radom, a naročito crkvenim, umjetničkim i narodnim pjevanjem i na taj način čuvanje i njegovanje tradicija i nacionalnog jedinstva. Društvo raspolaže bogatom nototekom.

Dirigent hora je đakon Mihajlo Lazarević.

U okviru Društva djeluje i dječji i omladinski hor SPD «Jedinstvo», sa dirigenticom Ivanom Krivokapić.

Podijeli na: