Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.02.2024
1941

ODRŽANA VANJSKA PROSLAVA SVETOG TRIPUNA - KOTOR VEĆ 1215 GODINA ČUVA MOĆI SVECA

 

Centralna, vanjska proslava svetog Tripuna, zaštitnika Kotora i Kotorske Biskupije jedina srednjevjekovna, vjerska gradska manifestacija sačuvana na prostorima današnje Crne Gore, održana je danas.

Poštovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nikeji gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Azije, Akvilinom, za vrijeme rimskog imperatora Decija.

Tada je na pitanje Akvilina: “Kojeg si stanja?” Tripun  priznao da je hrišćanin izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”

Nakon  suđenja odrubljena mu je glava, a tijelo svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

Na dijelu oltarske pregrade pronađen je datum sa 809. godinom, koji svjedoči da Kotor već 1215 godina čuva moći svetog Tripuna.

Ceremonijom ispred glavnih gradskih vrata, dočekane su podružnice Bokeljske mornarice, a zatim se formirani odred Bokeljske mornarice, u pratnji Gradske muzike, uputio pred baziliku Svetog Tripuna.

Ispred bazilike - katedrale Svetog Tripuna, Admiral Bokeljske mornarice, Mirko Vičević izvršio je smotru mornara, ispaljen je počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo u čast svecu, čiji je kult više od 12 vijekova prisutan na ovim prostorima.

Na početku euharistijskog slavlja prisutnima se obratio apostolski administrator Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj, poželjevši dobrodošlicu prisutnim poštovaocima sveca.

“ Izričem srdačnu dobrodošlicu na vanjsku proslavu našeg zaštitnika i čestitam današnju svetkovinu. Preko dvanaest stoljeća Kotor i Boka slave svoga svetog zaštitnika, 1215. godina isprepliću se vječno i prolazno, vjera i pobožnost, kultura i umjetnost, pjeva se i moli, traži zagovor i milost, nosi se ime svetog Tripuna, kojemu i danas uzdižemo svoje molitve i pjesme i u čiju su čast, prie početka ove mise naši bokeljski mornari plesali nadaleko čuveno kolo”, pozdravio je Gjonlleshaj.

Svečanu pontifikalnu misu predslavio je mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup.

“ Samo onaj tko pronađe put k Isusu, pred njim se otvori i ustraje do svršetka, biće spašen. A mi smo pozvani vjerovati u Božiju svemoć skrivenu u križu. Živjeti s Kristom znači prestati misliti samo na sebe, odreći se sebe i svojih želja. Pa ćemo u kreposti, vjeru, nadu i ljubav, biti ponizniji, vedriji, strpljiviji, velikodušniji. Znaćemo oprostiti drugima, pa i ono ljudski gledano neoprostivo, poput svoga učitelja koji je rekao - Oče oprosti im jer ne znaju što čine. Istinski vjerovati u uskursnuće i ljubiti može samo slobodan čovjek. Ljubi se ono za što si spreman umrijeti i to je onda ostvarena sloboda. Samo onaj tko je iznutra slobodan može se odreći sebe, svojih planova i gledati iznad osobnih interesa, pa i kada se radi o izboru između života i slobodnog prihvaćanja smrti”, kazao je Glasnović i istakao da " relikvije svetaca nisu tek ostaci mrtvih tijela, nego znakovi života u viječnosti."

Nakon mise, po tradiciji, uslijedila je procesija ulicama Kotora. Moći svetog Tripuna su ispred crkve Svetog Nikole pozdravili arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski, protojerej Nemanja Krivokapić sa sveštenstvom. Moći sveca pozdravili su i ispred Crnogorske pravoslavne crkve, arhijerejski namjesnik kotorsko – primorski ,protojerej - stavrofor Ivan Pajović sa sveštenstvom.

Euharistijskom slavlju pristvovali su nadbiskupi i biskupi splitsko-makarski, zadarski, dubrovački, šibenski, hvarski, barski, banjalučki, porečko–pulski, mostarsko-duvanjski,apostolski upravitelj Bosanske biskupije, biskupi u miru i svećenici kotorske biskupije.

Prisutni su bili i predstavnici političke vlasti i društvenih institucija: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović i ministrica kulture u Vladi Crne Gore Tamara Vujović, izaslanik predsjednika CG i Vlade CG, Vučić Četković, potpredsjednik Opštine Kotor, Nebojša Ševaljević, predsjednica SO Kotor Maja Mršulja, NJ.E. Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske, Jasminka Lončarević generalna konzulka Republike Hrvatske, Adrijan Vuksanović predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Zvonko Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Danijela Petrović Jablan ispred Hrvatskog građanskog društva Kotor i brojne zvanice.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: