Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2024
800

ODRŽANA SKUPŠTINA MFKP, OVOGODIŠNJI FESTIVAL NAJAVLJEN ZA 28. JUN

Godišnja skupština Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP), održana je sinoć u palati Bizanti. Tom prilikom najavljeno je da će ovogodišnji Festival 23. po redu, biti održan 28., 29. i 30. juna, kao i da će biti takmičarskog karaktera.

Za članice Upavnog odbora (UO) izabrane su Marija Brainović i Milica Martinović, a kako je istakla predsjednica NVO MFPK, Tina Braić Ugrinić, slobodno je još jedno mjesto u UO, kao i mjesto izvršnog i umjetničkog direktora.

,,Kada je u pitanju novina za ovu godinu, odlučili smo da Festival ne bude u septembru već krajem juna, prije početka svih manifestacija koji su planirane na teritoriji opštine Kotor. Ovaj datum nam se nekako čini prikladnim, jer smo od prošle godine uključili i dječije klape a djeca vježbaju tokom godine pa im je nezgodno nakon raspusta da se ponovo okupe i pokažu svoje znanje“, kaže Braić Ugrinić.

Kako dodaje, problem finansija uvijek je prisutan u MFKP.

,,Naš glavni sponzor je Opština Kotor kao i Turistička organizacija Kotor, ali i Ministarstvo kulture, od kojeg u prošloj godini nismo dobili sredstva. Ranije smo imali i druge sponzore koji su željeli da pomognu Festivalu, međutim, ove godine je to bio samo Pomorski muzej Crne Gore Kotor. Zbog finansijske neizvjesnosti u prošloj godini, odustali smo od planiranog programa za 8. mart, kao i za 1. maj, 15. maj, Fašinadu i 21. novembar- Dan opštine Kotor. Ono na što smo izrazitno ponosni u 2023. godini je što smo ozbiljno uključili dječje klape, uključile su se gotovo sve muzičke škole iz Crne Gore, tako da vidimo perspektivu, da će se održati klapska pjesma“, navodi Braić Ugrinić.

Almanah Lirica, kako dodaje, koji je prošle godine zbog finansijske situacije nije završen, trebao bi da bude objavljen ove godine.

,,Notne zapise pripremio je kompozitor iz Sarajeva Mario Katavić, koji je i član Upravnog odbora. Odnosi se na kompozicije peraškog župnika Andrije Balovića, a ostalo je još da se napiše stručni tekst i da nađemo novog urednika, pa se nadamo se da će u 2024. biti objavljena. Lirica će nositi naziv „Neobjavljene pjesme i napjevi Boke Kotorske, pjesme iz Perasta Andrije Balovića“, kaže Braić Ugrinić.

Kada je u pitanju ovogodišnji Festival, 23. po redu, u planu je da se u petak 28. juna takmiče dječje klape.

,,Tog dana je planirana i promocija Lirice, zatim, u subotu 29. juna je takmičarski program ženskih klapa, dok će se u nedjelju 30. juna takmičiti muške klape. Ovako će izgledati plan rada za 2024.,  ako budu obezbeđena dovoljna finansijska sredstva, a u slučaju da  ne budu, doći će do promjena. Takođe, prošle godine seminar za dječije klape u Podgorici vodila je profesorica Dušica Ćetković, a stručni seminar za odrasle i dječje klape planiran je i za ovu godinu“, dodaje ona.

Predsjednik Upravnog odbora MFKP Andro Radulović podsjetio je da je specifičnost 22. Festivala, bila to što je krajem 2022. Festival napustio dugogodišnji predsjednik Mikan Kovačević.

,,Moramo priznati da se to osjetilo jer je on najveći dio posla odrađivao, a zajedno sa tim izostala su i sredstva Ministarstva. Tako da je u prošloj godini naš akcenat bio na tome da se Festival održi,  pa je bio revijalnog karaktera i učestvovale su klape iz Crne Gore i Hrvatske. Naročito smo ponosni na veče dječijih klapa, vidjevši tu noć djecu koja su pjevala i sa kojim su željom došli,  mislim da Festival ima budućnost. Sa druge strane mi kao UO ulažemo velike napore da riješimo pitanje izvršnog i umjetničkog direktora. Razgovarali smo i o konkursu, gdje bi otvorili vrata i pozvali one koji su zainteresovani i koji vole klapsku pjesmu, da se uključe i da daju doprinos da Festival, barem zadrži nivo, a siguran sam da se može ostvariti i bolji kvalitet nego do sada“- zaključio je Radulović.

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: