Kultura

21.11.2021
333

ODRŽANA PROMOCIJA ZBORNIKA BOKELJSKA MORNARICA U ARHIVSKIM DOKUMENTIMA

U okviru zvanične proslave Dana opštine Kotor Pomorski muzej Crne Gore Kotor organizovao je sinoć promociju zbornika dokumenata od najstarije sačuvanih do danas „Bokeljska mornarica u arhivskim dokumentima“.

Predsjednik Upravnog odbora  Bokeljske mornarice Aleksandar Dender tom prilkom je izrazio zadovoljstvo što se promocija zbornika odvija u trenutku kada je stigla vijest da je evoluciona komisija UNESCO-a prihvatila nominaciju Bokeljske mornarice Kotor za upis na listu svjetske javne kulturne baštine.

,,Na ovaj način krunisan je petogodišnji rad na izradi nominacionog dosijea. Sve je počelo polovinom 2016. godine, kada su na zasjedanju Skupštine Bokeljske mornarice postavljena tri strateška cilja: podmlađivanje aktivnog sastava, obnova fonda uniformi i oružja i upis na listu UNESCO-a. Stoga nam ostaje samo da riješimo pravni status jer je status NVO neprimjeren značaju Mornarice, ne samo za Kotor nego i za državu, pa se nadamo se da će se naći način da se taj problem u bližoj budućnosti riješi. Smatram da je zbornik jedan do sada najvrijednijih objavljenih izdanja na temu Bokeljske mornarice, zajedno sa djelima Danijele Falatija i Josipa Đelčića, Antona Dabinovića kao i akademika viceadmirala Slavka Mijuškovića i admirala dr Miloša Miloševića. Zbornik će sasvim sigurno postati baza podataka za sve buduće istraživače istorije Bokeljske mornarice, dragocjena podrška ekspertima, a i laicima će pružiti mogućnost da potraži odgovore na pitanja koja ih interesuju”- kaže Dender.

Govor admirala Bokeljske mornarice Antuna Sbutege pročitao je bibliotekar Slavko Dabinović.

,,Izdanje dijela Bokeljska mornarica u arhivskim dokumentima rezultat je bogate naučno-istraživačke izdavačke djelatnosti Bokeljske mornarice. U posljednjih pet decenija, počev od monografije Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice iz 1972. Mornarica je izdala brojna djela. Ovaj zbornik od preko 1.000 strana ima posebnu kulturno-naučnu vrijednost, jer je u njemu prvi put objavljeno 777 dokumenata od ranog Srednjeg vijeka do danas, koji se tiču direktno i indirektno Bokeljske mornarice kao i ukupne političke, privredne, pomorske, kulturne, vjerske i društvene istorije Kotora, Boke, Crne Gore, Jadrana i Mediterana. Ovo je jedan od najznačajnijih istraživačkih projekata imajući u vidu broj dokumenata, njihov značaj, veoma dug istorijski period koji obuhvataju i činjenicu da je najveći dio ovih dokumenata bio nepoznat javnosti. Ovi dokumenti svjedoče značaju brojne funkcije Mornarice, najvažnije bratovštine u Kotoru, Boki i cijeloj regiji, kao i najvažnije institucije civilnog društva”- poručio je Sbutega.

Arhivistkinja Istorijskog arhiva Kotor Snežana Pejović ističe da je „Bokeljska mornarica u arhivskim dokumentima“ projekat koji je uz dosta truda, zajedničkim snagama i za relativno kratko vrijeme realizovan.

,,Kada smo pokrenuli ovaj projekat imali smo na umu da podignemo svijest kod naučne, strunčne i laičke javnosti o nematerijalnom nasljeđu koje se vjekovima stvaralo i održalo na našem prostoru. Cilj nam je da svi zajedno i u budućnosti dajemo doprinos održivosti ovog nasljeđa i to prvenstveno kroz njegovu valjanu valorizaciju koja svoje utemeljenje ima u činjenicama i dokazima, a ne u subjektivnim improvizovanim interpretacijama. Priređivači zbornika su arhivisti iz Istorijskog arhiva Kotor Joško Katelan, Jelena Mršulja, Tina Braić Ugrinić i moja malenkost,  kustosi Pomorskog muzeja Kotor Slavko Dabinović i Ilija Mlinarević, a urednik i kordinator projekta je bio admiral Antun Sbutega”- navodi Pejović.

Na kraju programa Dubravko Stamatović je  predstavio i DVD kao dio zbornika, a koji dopunjuje objavljena dokumenta.

Promociji zbornika prisusvovali su i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, predsjednica SO Kotor Maja Mršulja, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i predsjednik Opštine Stari grad Beograd Radoslav Marjanović sa saradnicima.

Program je vodila Dolores Bonić Fabian.

 

 

Podijeli na: