Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.01.2023
1413

ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT DJEČIJEG I OMLADINSKOG HORA SPD JEDINSTVO

Tekst i foto: Biljana Marković
 
U Crkvi Svetog Nikole sinoć je održan Božićni koncert dječijeg i omladinskog hora Srpskog pjevačkog društva (SPD) „Jedinstvo“ (1839) Kotor.
U ime Opštine Kotor, koncertu je prisustvovao potpredsjednik Siniša Kovačević, Skupštine opštine Kotor, predsjednica Maja Mršulja, a Turističke organizacije (TO) Kotor, direktor Jovan Ristić.
Prisutne je pozdravio arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski, paroh kotorski, protojerej Nemanja Krivokapić, navodeći da su ovo praznični, radosni dani, kada pjevamo u slavu Božiju, te da su na bogosluženjima na Badnji dan i Božić pojali članovi SPD „Jedinstvo“. 
Podsjetio je da je, prethodno, po tradiciji, 4. januara održan Božićni koncert mješovitog hora.
„Nekada smo imali jedan koncert, ali smo u međuvremenu prošili reportoar sva tri ansambla SPD Jedinstvo. Ovih dana smo bili prisutni u programu državne televizije. Prvo koncert mješovitog hora, a onda dječijeg i omladinskog. U tom maniru nastavićemo i dalje tokom januara i ostalih praznika koji nam stižu tokom ovog mjeseca. Sveti Sava i Svetosavska akademija 25. januara, pa 27. pa gostovanje omladinskog hora u Beogradu. Sve u skladu sa našim sloganom Pjesmom srcu, srcem rodu, poručio je Krivokapić. 
Sekretar društva, Dragan Đurčić, naglasio je da će u hronici SPD Jedinstvo 1839.  Kotor prvi put biti zapisano da su tri društvena hora otpjevala tri koncerta i da su, kako je kazao, danima na Javnom servisu RTCG.
„Ostvario se san naših prethodnika prije 110 godina. Naš prethodnik Jovo Kadija, pored muškog sastava hora, oformio je hor od djevojčica. Otpjevali su jednu liturgiju i nastao je u Kotoru skandal-žene pjevaju. Došlo je do velikog rata, došlo je do ujedinjenja, do trogodišnje okupacije Boke, rekao je Đurčić i podsjetio da je Boka priključena Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca tek u aprilu 1921. godine.
Onda su, kazao je, počele da dolaze izbjeglice iz zaraćene Rusije, takozvani Bjelogardejci. Oni su, na čelu sa groficom Golovinom, primadonom Odeske opere, u „Jedinstvo“ uveli i ženski kadar u pjevanju.
„I mi smo doživjeli sada, početkom 2023. godine da, komemorišući događaj od prije 2022 godine, za koje hrišćansko predanje kaže da su anđeli upućivali pastire da idu da se poklone riječima Budite mirni, rodio se bog, rodio se Hristos spas, Bogorodica djeva rodila je Mesiju, rodila je spasa duša naših. Hor anđela je to ispratio pjesmom Slava bogu na visini, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja. To je ta zlatna formula kojoj, nažalost, već dva milenijuma nećemo da se pridružimo, a to je - slava višnjih bogu, a na zemlji treba da bude mir i među ljudima dobra volja. Ta tri hora su o tome pjevali ovih dana”, apostrofirao je Đurčić.
Navodeći da su dužni da se zahvale svima onima koji su zaslužni za postojanje tri hora „Jedinstva“. Podsjetio je da dječiji i omladinski vodi Ivana Krivokapić, a mješoviti hor mr Mihajlo Lazarević.
Đurčić je podvukao da SPD „Jedinstvo“ pjeva 184. godinu uzastopno, izrazivši zahvalnost predstavnicima TO Kotor i NVU “Karampana” što su „Jedinstvu“ deveti put zaredom pružili priliku da pjeva tokom manifestacije „Od Božića do Božića“.  
Uz klavirsku pratnju Ane Mihaljević i na gitari Petra Bukilice, na repertoru je bilo ukupno 15 kompozicija, koje je hor izveo uz ovacije i burne aplauze brojne publike, a startovao je sa „Novogodišnjom čestitkom“ Pera Zupca.
Uslijedile su narodne pjesme; „Božić, Božić, blagi dan“ i „Istočniče živonosni“, „Božić, Božić, mili dane“, zatim Bajoneva „Molitva“, te „Koji je Bog kao što je Bog naš“ (Veliki prokimen, glas 7.), „Bogorodice djevo“, „Kirije eleison“ (vizantijski napjev), „Svjeti Bože“.
Otpjevali su i „Hajde da širimo ljubav“, Vedrane Dabović i pjesmu „Srebrnih krila“ - „Božić dolazi“, kao i „Ne rugaj se“, „O happy day“, „Hallelujah“ i „We are the world“.
 

Podijeli na: