Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.04.2024
708

OD DANAS KOTORSKO IZDANJE PROGRAMA PONOVO RADI BIOSKOP

Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa centrima za kulturu i bioskopima u Crnoj Gori, među kojima je i kino “Boka”, organizuju  program pod nazivom “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023”.

Prema riječima rukovoditelja kina “Boka” Perice Gojkovića, program je počeo u martu u Podgorici, a završava se u junu. Svečano otvaranje u Kotoru je, kaže Gojković, danas (četvrtak, 4. april) u 19 sati, kada će biti prikazan dokumentarni film “Dosije Labudović”, rediteljke i scenarstkinje Mile Turajlić.  Projekcije filmova biće u kotorskom kinu svakog četvrtka tokom aprila.

“Radnja filma vodi u neistraženi filmski depo koji se nalazi u Beogradu, u glavnom gradu bivše Jugoslavije, gdje je smještena zbirka filmova poznata kao Labudović Reels. Na njima su snimci afričkih i azijskih pokreta i revolucionarnih vođa koji su odredili šezdesete godine. Kao snimatelj jugoslovenskog predsjednika Tita, Stevan Labudović uhvatio je doba politike originalnih ličnosti, snimajući rađanje Pokreta nesvrstanih” – objašnjava Gojković.

U cilju promocije i prezentacije studijskog programa "Film i mediji", koji postoji u okviru  Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju,  navodi, istog dana sa početkom u 13 sati biće prikazani filmovi studenata ovog Fakulteta – „Lumpen“ Nikole Vučinića, „Mir“ Gabrijela Camaja i „Pas koji se upiškio od sreće“ reditelja Ilije Zekovića. Nakon  projekcije kratkih studentskih filmova uslijediće  predstavljanje studijskog programa, informacije o prijemnom ispitu i upoznavanje potencijalnih kandidata sa strukturom prijemnog ispita. Na prezentaciji će biti prisutni profesori sa FDU-a koji će održati prezentaciju zainteresovanim srednjoškolcima/kama.

“Pored publike koja može doći da pogleda film, prvenstveno pozivamo srednjoškolce da dođu i da se upoznaju sa eventualnim fakultetom koji bi upisali, pogledaju filmove i dobiju saznanja koji će možda odrediti njihov budući rad” – poručuje Gojković.

Program se nastavlja u četvrtak, 11. aprila. U 19 sati biće prikazan dugometražni igrani film “Mimi” u režiji Darijana Pejkovskog.

“Sljedećeg četvrtka, 18. aprila od 19 sati biće prikazan set kratkometražnih filmova Mar,  Peloid, Naročita svojstva i Bibliotekar. Posljednjeg četvrtka u mjesecu, 25. aprila prikazujemo film Supermarket” – navodi Gojković.

Napominje da je glavni cilj projekta “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. Medijski sponzor programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je Radio Televizija Crne Gore.

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Tekst: Irena Mačić Đurić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: