Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.09.2023
830

OD DANAS DO 3. SEPTEMBRA-DRUGI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA-FEF RISAN 2023

Od danas do 3. septembra će u Risnu biti održan Drugi Festival etnološkog filma-RISAN 2023, u organizaciji NVO “Medaur”-Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

“Festival je osnovan sa idejom da publici pružimo mogućnost da se upozna sa raznovrsnošcu kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podstaknemo etnološka istraživanja i ohrabrimo stvaralaštvo iz oblasti etnografskih dokumentarnih filmova”, saopštavaju organizatori.  
Ovogodišnje izdanje je revijalnog i tematskog karaktera, a biće prikazano sedam filmova po selekciji reditelja Vladimira Perovića.
Tema festivala je patrijarhalnost/patrijarhalizam, a svi zainteresovani će biti u prilici da pogledaju širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju položaja žena i njihove uloge u društvu u svojim zajednicama.
U sedam različitih sredina, kroz sedam filmova, ovaj oblik društvene zajednice u kom dominira muški rod usljed različitih ili slično ustaljenih društvenih praksi i običaja, biće približen fenomen patrijarhata široj publici.
Centralni program biće održan danas i sjutra (1. i 2. septembra) na platou ipsred palate Ivelić u Risnu sa početkom u 20 sati i 30 minuta.
Danas - prvog dana Festivala biće prikazana četiri filma i to: PROZOR crnogorskog reditelja Živka Nikolića (1976), MOJA PRIRODA Paule Čenaj iz Albanije (2022), NEDOLIČNE Inese Hačatrjan iz Rusije (2021) i film 228 turskih reditelja Deniz Šengil i Mazhar Jıldız (2018).
Sjutra (u subotu, 2. septembra), na programu su: SEKSUALNI ŽIVOT MOJE BAKE slovenačke rediteljke Urške Đukić, film Vladimira Perovića SIN (2000), kao i DO-MUŽ Ganeša Pandaja iz Nepala (2022).
Nedelja (3. septembar), rezervisana je za prateći program.
U prvom dijelu dana u 11 sati, u dvorištu Bjeladinovića u Gabeli, biće održano predavanje ''Uticaj patrijarhata na brak-ljubavne i manje ljubavne priče žena sa Balkana'' dr Vesne Delić, etnološkinje i antropološkinje iz Podgorice.
U 20 sati, na Rusovoj ponti na Carinama, biće održana promocija knjige ''Kad je ponta bila mala'' autorke Ive Malešević iz Risna. Riječ je o autobiografskoj knjizi koja govori o autorkinom djetinjstvu i periodu odrastanja u risanskom naselju Carine, kao i kasnijim godinama, za koje je ponta bila samo polazište. O knjizi će govoriti Neven Staničić, Vuk Bojanić, Vladimir Perović i autorka.
U dijelu programa pod nazivom “Eho-festivala”, 4. i 5. septembra, biće upriličena gostovanja sa projekcijama odabranih filmova na više lokacija – Dom starih ''Grabovac'' Risan, plato ispred crkve Sv. Ilije u Zagori u Grblju i u parohijskom domu na Dragalju.
“Ovim segmentom želimo da filmska ostvarenja ovogodišnjeg izdanja dođu i do najudaljenije publike, ispunjavajući time još jednu od misija festivala, a to je decentralizacija kulturnih dešavanja”, poručuju iz NVO “Medaur”.
Projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor, uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Prijatelji Festivala su: Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, NU ''Organizacija žena'' Risan, JU OŠ ''Veljko Drobnjaković'' Risan, JU Dom starih ''Grabovac'' Risan, Mjesna zajednica Gornje Krivošije i Mjesna zajednica Savina.
Festival je otvoren za sve ljubitelje filma i dobrog druženja.
Očekujemo vas!

Organizacioni odbor Festivala

Podijeli na: