Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2021
1177

OBILJEŽENI SAVINDAN I POČETAK TRIPUNDANSKIH SVEČANOSTI

U Kotoru su danas tradicionalno proslavljeni Savindan i početak Tripundanskih svečanosti. Kotorani pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti i ostali građani, predstavnici lokalne vlasti i Gradska muzika najprije su, kako nalaže običaj, obilježili Savindan ispred crkve Svetog Nikole u Starom gradu, a potom su pred katedralom tačno u podne saslušali Lode, pohvale svecu-zaštitniku grada, i ispratili podizanje zastave Svetog Tripuna.

Nakon što je Gradska muzika Kotor izvela  Himnu Svetom Savi, okupljenim građanima obratio se rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

"Evo lijepoga dana u drevnom gradu Kotoru kada po tradiciji u isti dan proslavljamo svetitelja Savu i početak proslave mučenika Trifuna, kojeg slave naša braća rimokatolici. Ovo je dan koji nas okuplja i obnavlja naše sisteme, jer kako je Njegoš rekao, čovjek je izbačen iz rajskog vrta i sam sobom čudo sočinjava. Ljudski rod otkad je izbačen iz rajskog vrta, nema kulturu i civilizaciju umjetničkog izraza, koji ili načini sjećanje ili ne izražava žudnju da se čovjek vrati blizu Bogu onako i onoliko, koliko je bio blizu Bogu u rajskom vrtu. Možemo zamisliti i tako se nadati da je u tom rajskom vrtu bilo kao i danas mnogo ptica koje različitim glasovima, različiti zvucima, svaka po po svome daru i kako je Bog dao, slave jednoga jedinoga Boga. Danas proslavljamo  arhiepiskopa srpskog Savu, a gruzijska crkva proslavlja Ninu prosvetiteljku Gruzije. Sveti Sava je prosvetitelj i uspostavitelj zakona, i utemeljitelj crkve na našim prostorima koja služi Bogu na našem maternjem jeziku. Takvu crkvu je ispostavio Sveti Sava,  a naši preci su ga slavili kao svoju slavu, on je nadnacionalna figura, koji se podigao iznad svih nacionalnih i kulturnih podjela. Naša braća rimokatolici dana počinju da slave spomen na Svetoga Trifuna odnosno Tripuna. Razlika je u jednom slovu a mi hoćemo da sve razlike u ovom danu pod blagoslovom ova tri sveca pomirimo” – kazao je između ostalog Perović.

U programu proslave učestvovao je hor Srpskog pjevačkog društva ,,Jedinstvo”.

Nakon svečanosti ispred hrama Svetog Nikole, Gradska muzika je zajedno sa građanima pozdravila početak Tripundanskih svečanosti. Tačno u 12 sati mali admiral Bokeljske mornarice Karlo Marjana Ribica sa katedrale Svetog Tripuna je izgovorio lode - pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

„Godišnje ponovljenje svečanosti koju smo spremni da svetkujemo, dok oživljuje u nama najmilije bogoljubne uspomene, podsjeća nas na sjajna djela naših praotaca, koji pod okriljem Čudotvorca čije svete moći Kotor poštuje, postadoše zaslužni za vjeru i za domovinu, a nama njihovim sretnim potomcima ostaviše slavno nasljedstvo. Dakle, građani, nek se i ove godine proslavi predajnim sjajem i uobičajenim obredima ova nama tako mila svečanost, a neka nama svima bude podstrek isti onaj svetac radi kojeg se ona i svetkuje. Neka se tim najprije iskaže slava Bogu Velikome, te poklon i štovanje slavnoj Djevici Mariji i poglavitom mučeniku Isusovu Svetom Tripunu. Ej dopusti, Veliki Bože, nek se za toliki niz stoljeća, koliko je do sada minulo trenutaka, razvije svake godine proslavljeni ovaj stijeg, a uvijek u slozi, sreći i ljubavi. Slava! Slava! Slava" – uzviknuo je Ribica okupljenim građanima.

Lode su izgovarene po 1212. put. Time su svečano počele ovogodišnje Tripundanske svečanosti u našem gradu.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić,  predsjednica Skupštine opštine Maja Mršulja i potpredsjednik Siniša Kovačević sa saradnicima  prisustvovali su obilježavanju Savindana i Loda. 

Podijeli na: