Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.12.2019
1901

NEMATERIJALNA KULTURNA DOBRA CRNE GORE U GALERIJI SOLIDARNOSTI

Otvaranjem dokumentarne izložbe „Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore” u Galeriji solidarnosti počela je Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija pod nazivom „Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske: stanje, izazovi, potencijali” (5-7. decembra 2019. godine) u organizaciji Opštinske javne ustanove „Muzeji” Kotor, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor.

Autori/ke izložbene postavke su: Anastazija Miranović, Branko Banović, Mileva Pejaković-Vujošević, Tanja Vujović i Tanja Rajković.

“Nematerijalna kulturna dobra prikazana su kroz osamnaest panoa i predstavljaju do sada zaštićena dobra od nacionalnog i lokalnog značaja” – kaže Danijela Đukić, etnološkinja, antopološkinja u OJU “Muzeji” Kotor.

 

Među njima su, navodi Đukić, vještine izrade i ukrašavanje crnogorske narodne nošnje,  Bokeljska mornarica, Bokeljska noć, Fašinada, vještine izrade čunova, dobrotske čipke, dobrotske peraške torte, tradicionalne igre kolašinskog kraja, legende o nastanku Kotora, predanje o Pavi i Ahmetu, legenda o tri sestre, o ljubavi Peraštanke Katice i francuskog vojnika, ribarenje kalimerama i izrada lisnatog sira.

 

“Sa područja Boke kotorske predstavljeno je osam elemenata, a u toku Međunarodne multidisciplinarne naučne konferencije bićemo u prilici da čujemo veliki broj izlagača: naučnih i akademskih radnika, etnologa, antopologa, istoričara umjetnosti, književnika i drugih. Ovim smo se pridružili globalnom programu Jačanje kapaciteta koji se nalazi na vrhu prioriteta za implementaciju UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa” – navodi Đukić.

 

Prema njenim riječima,  program je zaživio 2009. godine da bi podržao zemlje u njihovoj zaštiti nematerijalnog naslijeđa i potencijala za održivi razvoj.

 

“Konvencija 2003 stavlja zajednice u centar svih zaštitnih aktivnosti. Inkluzivnim pristupom osigurava široku, moguću uključenost zainteresovanih strana, pogotovo zajednica u dizajniranju i implementaciji zaštitnih aktivnosti. Integrisanje zaštite nematerijalnog kulturnog naslijeđa u održivo-razvojnim planovima,  jačanje institucionalnih okvira za pomoć u zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa i poboljšanju monitoringa u implementaciji Konvencije – ujedno su i pokretačka snaga mnogih elemenata, odnosno lokalnih zajednica, grupa i pojedinaca u obezbjeđivanju transmisije, prenošenja s generacije na generaciju i prepoznatljivosti značaja tradicije” – kaže Đukić,

 

Kako ističe, povod za organizovanje izložbe i konferencije jeste 10 godina od ratifikovanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine od strane države Crne Gore.

 

Ispred OJU “Muzeji” Kotor obratila se v.d. direktorice Slađana Mijanović.

 

“Kroz usmenu tradiciju i jezik, scensku umjetnost, pučke svečanosti, praznike i rituale, s generacije na generaciju smo vještinama i duhom ljudi nematerijalnu kulturnu baštinu dopremili u sadašnji trenutak. Do danas smo sačuvali kulturu, tradiciju i identitet ondašnjih ljudi, vrlo delikatne osobenosti ondašnjeg svijeta koji je živio u kulturnoj, nacionalnoj i vjerskoj raznolikosti i dugoj i istrajnoj tradiciji održavanja autentične kulturne baštine. Kao što se Kotorani i Kotoranke ponose Bokeljskom mornaricom čije trajanje, kako se vjeruje, seže od 9. vijeka, kao što poštuju drevnu Fašinadu iz 15. i Gađanje kokota iz 17. vijeka, kao što stari Karneval i Bokeljsku noć doživljavaju djelom, ne samo gradskih, već i ličnih i porodičnih priča, tako je na našoj struci, i opštinskoj i državnoj administraciji, da učine sve kako bi nematerijalnu kulturnu baštinu zaštitili i sačuvali kao kucajuće srce ovog kraja. Večerašnja izložba vam predstavlja Crnu Goru i Boku kotorsku, a konferencija od sjutra naučni pogled na bokeljsku živu kulturu čiji život broji vjekove i milenijume” – kazala je Mijanović.

 

Izložbu je otvorio Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore.

 

“Na posvećen odnos prema kulturnoj baštini nas obavezuju brojna materijalna i nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Crne Gore, a koja ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju, kao i na djelovanje različitih kultura koje su na ovom prostoru ostavile neizbrisiv trag. Viševjekovna kulturna prožimanja učinila su da Crna Gora izgradi osobenu tradiciju njegovanja i poštovanja različitosti koja je, bez obzira na brojne izazove i burnu prošlost, prepoznata kao tradicija multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada. Prepoznajući značaj nematerijalnog kulturnog naslijeđa Crna Gora se zalaže za izgradnju efikasnog sistema zaštite i očuvanja na međunarodnom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou” – navodi Dajković.

 

On je podsjetio da je 2009. godine donijet Zakon o ratifikaciji UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine, a 2010. Zakon o zaštiti kulturnih dobara.

 

“Oblast zaštite nematerijalne kulturne baštine, donošenjem Zakona o zaštiti kulturnih dobara, po prvi put se upostavlja na nacionalnom nivou i zakonski tretira kao nepokretna i pokretna dobra” – ističe Dajković.

 

On je podsjetio da je tokom 2012. godine Ministarstvo kulture u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara u nacionalnim i opštinskim muzejima i organima lokalne uprave sprovelo projekat Evidentiranja nematerijalne baštine na teritoriji Crne Gore koji je, kako ističe, obuhvatio terensko istraživanje i izradu dokumentacije za oko 280 elemenata nematerijalne kulturne baštine.

 

“Danas imamo 17 nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore od nacionalnog i lokalnog značaja, od kojih je osam sa prostora Boke kotorske. Godine 2018. Bokeljska mornarica kao memorijalna organizacija sa sjedištem u Kotoru, izvorno utemeljena kao najstarija bratovština pomoraca na Jadranu, jedna od najstarijih na svijetu, je prvo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore koje se kandiduje za upis na Reprezentativnu listu UNESCO-a. Kada se još podsjetimo na obavezu muzeja da sakupljaju, čuvaju, prezentuju, pored ostalog, i elemente nematerijalnog kulturnog naslijeđa, možemo sa zadovoljstvom da kažemo da je Kotor, odnosno OJU Muzeji Kotor dobar primjer muzejske struke u očuvanju nematerijalne kulturne baštine Crne Gore” – kaže Dajković.

 

On je istakao vrijednost organizovanja Međunarodne multidisciplinarne naučne konferencije pod nazivom „Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske: stanje, izazovi, potencijali”.

 

“To je prilika da sa aspekta različitih naučnih disciplina svoja saznanja unaprijedimo, ali i pošaljemo jasnu poruku da očuvanje nematerijalnog naslijeđa počiva na nastojanju da dobre prakse prenesemo budućim generacijama” – zaključio je Dajković.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju i film posvećen Bokeljskoj mornarici.

Moderatorka progama bila je Biserka Milić, projekt menadžerka u OJU “Muzeji” Kotor.

U muzičkom dijelu programa nastupila je kotorska klapa „Bisernice Boke” koja obilježava 40 godina rada.

 

Podijeli na: