Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.10.2020
1268

NARODNI MUZEJ CRNE GORE DONIRAO PREKO STO NASLOVA GRADSKOJ BIBLIOTECI I ČITAONICI KOTOR

Narodni muzej Crne Gore nastavlja akciju doniranja svojih izdanja - monografija, monografskih kataloga, knjiga i publikacija ustanovama kulture na području Crne Gore. Danas je direktorica ove ustanove kulture Anastazija Miranović uručila Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor preko 100 naslova, među kojima su: katalog “Drago Đurović”, “Alfred Kičkok/Upotreba slikarstva”, “Dado 2002-2012”, “Spomenici Petra II Petrovića Njegoša”, “Vlaška crkva”, “Hrišćanstvo u Boki 1200-1500”, “Od niti do tkanine”, “Vjenčanja na crnogorskom dvoru”, “Eros, krv i svetost”, “Crnogorska vojska, organizacija i uniforme”, “Slovinić”, “Lubarda 1907-2007”, “Crnogorski državni i dinastički amblemi” , “Crna Gora u magičnom oku princeze Ksenije”, Dukljanski knez Sveti Vladimir”, “Slobodan Puro Đurić”, „Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije” i druge.

Miranović ističe da Narodni muzej u okviru obavljanja svoje edukativno-kulturološke misije poklanja značajna profilisana izdanja iz crnogorske kulturne baštine i umjetnosti srodnim institucijama kulture i obrazovanja širom Crne Gore, iskazavši zadovoljstvo donacijom preko 100 izdanja koja su namijenjena kotorskoj biblioteci.

“Čini mi zaista osobitu čast i zadovoljstvo što sam danas u Kotoru, prije svega kao Kotoranka, a onda i kao direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, jer je ovo svojevrsna prilika da svom gradu ispred institucije kojom rukovodim doniram vrijedne poklone, vrijedna izdanja koja se sastoje od monografija, monografskih kataloga, knjiga, raznih publikacija” – kaže Miranović.

Ona podsjeća da je Narodni muzej Crne Gore u toku prošle godine izdao 19 naslova.

“Zaista mislim da je to dosta velika brojka i za neku izdavačku kuću, a ne za Narodni muzej kome to nije dominantna djelatnost.

Vršeći svoju edukativnu i kulturološku misiju Narodni muzej sprovodi akciju poklanjanja svojih izdanja institucijama kulture i obrazovnim institucijama. Tu akciju smo započeli prošle godine i uspješno je sprovodimo i ove. Drago mi je što sam u prilici da, i pored ovih teških kovid vremena koji nas spriječavaju da se međusobno družimo, ipak i fizički dođemo u Kotor i poklonimo ove knjige. Nadam se da će moji Kotorani uživati čitajući ova izdanja, jer zaista tu su monografije naših najpoznatijih likovnih umjetnika, ali i vrijedna izdanja iz kulturne baštine i uopšte umjetnosti i kulture Crne Gore” – ističe Miranović.

Među monografijama su, navodi Miranović: Filip Filipović, Dado Đurić, Dimitrije Popović, Petar Lubarda.

“Tu su i Ikone Crne Gore, vrijedna izdanja koja se tiču naše istorije, Muzeja kralja Nikole, diplomatije na crnogorskom dvoru, uopšte svega onoga što se ticalo nekadašnjeg života Crne Gore do baroka. Zaista ima vrijednih izdanja. Kada kažem naši najznačajniji umjetnici su zastupljeni monografijama, a onda i naša istorija - mislim da je to sublimat one esencije naše kulture i kulturne baštine” – zaključuje Miranović.

Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor zahvalila se direktorici Narodnog muzeja Crne Gore Anastaziji Miranović koja je, kako kaže Bajo, vrijednom donacijom obogatila zbirku kotorske biblioteke.

“Koliko je ova donacija vrijedna dokazuje i njen broj jer naša zbirka broji preko 500 naslova, a mi smo danas dobili preko 100 naslova vrijednih publikacija koje su veoma značajne za kulturnu baštinu i istoriju umjetnosti Crne Gore. Pozivam naše sugrađane da dođu i pogledaju ove vrijedne publikacije. One će biti dostupne svim našim sugrađanima u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor” poručuje Bajo.

Narodni muzej je od početka sprovođenja ove aktivnosti donirao svoja izdanja mnogim obrazovnim i ustanovama kulture, među kojima su: Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja, Sredna likovna škola "Petar Lubarda", Kulturni centar Bar, osnovne škole „Jugoslavija“ iz Bara, "Pavle Rovinski" i "Marko Miljanov" iz Podgorice.

Podijeli na: