Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

13.09.2020
1254

NAJBOLJA ŽENSKA KLAPA CAVTAJKE, A MUŠKA KRIJANCA

Dodjelom nagrada sinoć je zatvoren 19. Međunarodni festival klapa Perast.

U kategoriji ženskih klapa nastupile su Cavtajke (Cavtat) i Alata ( Podgorica), dok su u kategoriji muških klapa nastupili Štiglići ( Podgorica),  Krijanca (Rab) i Pokornik  (Dugi Rat).

U kategoriji nova klapska pjesma na temu Boka Kotorska - more i pomorstvo, takmičile su se klape Castel Nuovo (Herceg Novi) sa pjesmama ,,Skalu po skalu“ i ,,Daljina” i klapa Štiglići (Podgorica) sa pjesmama ,,Boka” i ,,Ova moja tanka jedra”.

Prvu nagradu u kategoriji ženske klape osvojile su Cavtajke, a drugu klapa Alata.

Za kategoriju muških klapa prvo mjesto  pripalo je Krijanci, drugo klapi Pokornik a treće Štiglićima.

Nagradu  za najbolju komponziciju  nove klapske pjesme osvojili su : prvo mjesto pjesma ,, Daljina” Mije Vidović  koju je izvela klapa Castel Nuovo , drugo mjesto za pjesmu  ,,Ova moja tanka jedra“  Maria Petanija koju je izvela klapa Štiglići,  i treće mjesto  pjesma ,,Boka” Maria Katavića koju je izvela  takođe klapa Štiglići.

Za najbolju obradu nagradu je dobila takođe pjesma ,,Daljina” Mije Vidović

Klapa Castel Nuovo  proglašena je za najbolju kalpu iz Crne Gore koja je učestvovala na ovogodišnjem Festivalu klapa,  a nagradu za najbolju debitantsku klapu, dobila je klapa Krijanca ,koja je po prvi put na Festivalu klapa u Perastu.

Stručni žiri je radio u sastavu Jasminko Šetka- predsjednik, a članovi Marina Dulović, Vladimir Begović, Zorana Latković i Aleksandar Tamindžić.

Stručni žiri koji je ocjenjivao nove klapske pjesme i uručuje nagradu  Julije Balović za najbolje stihove u kategoriji nova klapska pjesma, radio je u sastavu sastavu Tina Brajić Ugrinić -predsjednica i članice Maja Grgurović, Mila Moškov i Vjera Banićević.

Oni su odlučili da pošto je je žiri bio ograničen u donošenju realne odluke, da se novac nagrade za najbolji tekst usmjeri u svrhu podrške dječijim festivalskim klapama Marineri i Ponta , u zavisnosti od njihovog rada i potrebe a shodno dogovoru i procjeni upravnog odbora Festivala  tokom godine.

Program je vodila Karolina Radulović a revijalno je nastupila i dječija klapa Marineri .

Podijeli na: