Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.04.2024
359

NADA NAĐA KARADŽIĆ: DŽEZOM ZA DJECU ŠIRIMO LJUBAV (AUDIO)

U okviru proslave obilježavanja Međunarodnog dana džeza, u Velikoj sali Kulturnog centra (KC)„Nikola Đurković“ Kotor održan je koncert pod nazivom „Džez za djecu“. 

Projekat „Džez za decu“ pokrenut je 2006. godine kao inicijativa džez pjevačice i publiciste Ljiljane Sadjil i grupe beogradskih džez muzičara. Cilj je da se mališanima približi džez muzika. 

“To je projekat zamišljen kao serijal koncerata koji ima misiju da najmlađe naše slušaoce, naše najmlađe nježne duše upozna sa prelijepom muzikom, muzičkim stilom koji se smatra klasikom 20. vijeka. Vidite koliko su naši mediji preplavljeni, da kažem pod znacima navoda, lakim notama i djeca najviše upijaju ono što čiju i ono što vide”,  kazala je Nada-Nađa Karadžić, diplomirana muzička pedagoškinja i direktorka Internacionalnog Džez festivala „Jazz bay“, te istakla da je kao profesorica muzičke umjetnosti  nastojala da djeci prezentuje kvalitetnu muziku. 

“Mislim da će djeca danas naučiti nešto novo i očekujem već za sljedeću godinu, da će ovaj projekat  biti prihvaćen i od strane Ministarstva kulture kako bi širili kroz džez ljubav, zajedništvo i sve ono lijepo što nas spaja. Nije dovoljna samo muzička škola, mi moramo i van muzičke škole raditi na edukaciji djece. Mnogo sam srećna što vidim dosta djece, da su i Kotorani zainteresovani”, istakla je Karadžić i iskoristila priliku da se zahvali KC “Nikola Đurković” na tome što su prepoznali kvalitet ovog projekta, a posebno direktorici Radmili Beći Radulović i urednici programa za mlade Aleksandri Tomović. 

Djeci su džez na zanimljiv način približili: Ljiljana Sađil – vokal i  narator , Ivan Radivojević – truba, Aleksandar Jaćimović- saksofon, Ivan Ilić – trombon, Milovan Paunović – klavir, Branko Marković –  bas gitara  i Miloš Grbatinić – bubnjevi. 

Program je bio veselo muzičko druženje kroz koje su djeca saznala nešto o džezu, muzičkom stilu poznatom po improvizacijama i slobodi. Fotografije u galeriji na najljepši način svjedoče atmosferi. Koncertom  je vladala snažna i spontana interakcija muzičara i mlade publike, gdje su djeca učestvovala pjesmom, ritmikom i plesom.  

Ovaj projekat je do sada sa velikim uspjehom izveden mnogo puta, uglavnom kao prateći program mnogih jazz festivala ( Beogradski Jazz Festival, North City Jazz & Blues Festival,  White Field Jazz Festival, Nisvill Jazz Festival, Jazz Dani u Inđiji...), ali i na humanitarnom koncertu za djecu bez roditeljskog staranja u Beogradu. 

Ulaz je bio  slobodan. 

Emisiju možete poslušati na linku Radost.

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: