Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.07.2024
666

NA TRGU SVETOG LUKE ODRŽAN KONCERT DJEČIJEG I OMLADINSKOG HORA JEDINSTVO

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Koncert dječijeg i omladinskog hora Srpskog pjevačkog društva (SPD) „Jedinstvo“ 1839 Kotor održan je sinoć na Trgu Svetog Luke.

Publiku je u ime „Jedinstva“ pozdravio član uprave Petar Bukilica, podsjetivši da Društvo ove godine slavi značajan jubilej-185 godina rada i postojanja.

„S obzirom na to da je ova godina jubilarna, svi programi, koncerti i manifestacije koje organizujemo su u okviru proslave 185 godina od našeg osnivanja. Tako i ovaj koncert koji po tradiciji poklanjamo gradu Kotoru sa prilagođenim repertoarom svjetovne i popularne muzike koji je prijemčiviji za naše goste i turiste kojih u ovom preriodu godine ima mnogo. Na taj način obogaćujemo i turističku ponudu našeg grada“, poručio je on.

Uz podsjećanje da se koncert organizuje nepunih mjesec dana nakon održanog horskog festivala pod nazivom „U jedinstvu pjesmom srcu“, do kraja godine najavio je, planirane su brojne aktivnosti.

„Kruna će biti svečana akademija povodom 185 godina Jedinstva koja je planirana krajem septembra i nakon toga izvođenje grandioznog djela - liturgije Domestike Aleksandra  Gračanjinova Opus 79 sa horom, solistima i kamernim orkestrom. To je jako ozbiljan projekat“, kazao je Bukilica.

Sve aktivnosti i projekti „Jedinstva“ ne bi bili mogući bez pomoći brojnih sponzora kojima se zahvalio, najprije Opštini Kotor, Turističkoj organizaciji (TO) Kotor, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini kotorskoj, Muzičkoj školi „Vida Matjan“ i svima koji na bilo koji način podržavaju rad Društva.

Koncert je pjesmom „Tiho noći“ (Jovan Jovanović Zmaj) otvorio dječiji hor. Uslijedile su „Maestral“ (Ivica Stramac, Milenko Milanković) „Drugarstvo“ (Dragan Laković) i „Čuvajmo djeci proljeća“ („Osvajači“).

Kroz numere: „Orahovcu bašto rajska“, „Suza Kosova“, „Biljana platno beleše“, „Dve liri“, „Rjabinuška“, „Konj“, „Pjevaćemo što nam srce zna“, „Strose to stroma“, „Nane coka“, te spletom pjesama predstavio se potom omladinski hor „Jedinstva“.

Publici na prisustvu, a članovima hora na uloženom trudu, na kraju koncerta zahvalila se dirigentica Ivana Krivokapić.

Za Radio Kotor je izrazila zadovoljstvo nastupom horista, ističući da su probe uoči koncerta bile intenzivne. 

„Vježbamo tokom cijele godine. Na repertoaru omladinskog hora večeras smo ubacili tri nove numere. Budući da imamo koncerte, Božićni, Svetosavski i Vaskršnji, repertoare prilagođavamo povodu. Radimo cijele godine i krajem jula nam je zasluženi odmor. U septembru nas očekuje  svečana akademija povodom 185 godina Jedinstva na kojoj će nastupiti dječiji i omladinski hor, a naravno i seniorski, sa dirigentom Mihajlom Lazarevićem“, izjavila je Krivokapić.

Dodaje da omladinski hor ima četrdesetak članova, a dječiji preko pedeset, te da interesovanja za upis ima.

„Od septembra kreće novi ciklus proba i onda mogu da se prijave novi članovi. Imamo ih u najavi, ali nismo mogli sada da ih primimo, jer je program za koncert bio već spreman“, kazala je Krivokapić, dodavši da se probe održavaju u prostorijama hora u Starom gradu.
U ime Skupštine opštine (SO) Kotor koncertu je prisustvovala predsjednica Maja Mršulja.

Podijeli na: