Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

18.11.2023
742

NA PROMOCIJI KNJIGE ARHEOLOGIJA ZA NAJMLAĐE, DJECA KAO MALI ISTRAŽIVAČI (AUDIO)

Povodom proslave Dana opštine Kotor, u Multifunkcionalnoj dvorani – Crkvi Svetog Pavla održana je promocija novog izdanja  knjige OJU “Muzeji” Kotor pod nazivom „Arheologija za najmlađe“. 

Autori knjige su Milka Kolundžić i Miloš Petričević, koji su na promociji djeci bili dostupni za sva pitanja i nedoumice vezano za arheologiju, ali i da na praktičan način približe ovu granu nauke koja povezuje prošlost i sadašnjost.  

Čovjek je oduvijek težio da sazna sve o svom porijeklu, ali i nastojao da ostavi trag za sobom koji bi ga otrgao od zaborava. Arheološka nalazišta su svuda oko nas. Tragove svog boravka na Zemlji čovjek je ostavio širom svijeta. U dijelu knjige autori nam otkrivaju poznate arheološke lokalitete u Boki Kotorskoj, i ne samo to, predstavljaju nam prve znane istraživače našeg kraja.  “Sve to zvuči lako, ali arheolog/arheološkinja postati - kako”, dio odgovora saznala su danas prisutna djeca koja su imala priliku da osjete ljepotu istraživanja na improvizovanim nalazištima uz pomoć arheoloških alata i instrukcija arheologa i zaposlenih u OJU “Muzeji”.

Najuspješniji mali arheolozi dobili su diplome za angažovanje i trud tokom istraživanja.

 “Arheologija za najmlađe” je knjiga za sve, kako one  mlade, tako i one starije, zainteresovane za rješenje kako se upotpunjuje velika slagalica prošlosti, na koji način arheolozi/škinje dolaze do svojih otkrića, ali  i  za priče o tajnstvenim arheološkim nalazištima.

I da otkrijemo djelić knjige.

“Dinosaurusi nemaju veze sa arheologijom.

Već smo rekli da se arheologija bavi proučavanjem ljudskog djelovanja kroz istoriju. Dinosaurusi su postojali na zemlji više od 50 miliona godina prije ljudi i njima se bave paleontolozi i paleontološkinje.”

Emisiju možete poslušati na linku Radost.

Tekst: Nataša Jotić

Foto Radio Kotor

 

Podijeli na: