Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.07.2024
365

NA KotorArt TEATRU ODIGRANA MONODRAMA NEODUSTAJANJE

U četvrtak, 25. jula, u predivnom ambijentu Samostanskog kompleksa Sv. Nikole u Prčanju, odigrana je monodrama Neodustajanje, autorke Marije Medenice.

Pored autorke i glumice Marije Medenice, saradnici koji su učestvovali u projektu su Divna Stojanov i Maja Grgić, saradnice na tekstu i režiji, Irena Popović Dragović, kompozitorka, Marina Sremac, kostimografkinja, Igor Ljubić, dizajner svjetla, Sofija Paskoski, dizajner tona, Milica Rakonjac, dizajner plakata, Srđan Daroški, fotografije, Igor Greksa, saradnik na scenskom pokretu i Srđan Radaković, saradnik na izradi video-materijala.

Predstava se realizovala u saradnji sa festivalom Wild Beauty Art i Savezom dramskih umjetnika Vojvodine.

Medenica je nakon završene Gimnazije u Obrenovcu i tri godine studija na grupi za Srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, upisala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Borisa Isakovića. Zaposlena je u Srpskom narodnom pozorištu od maja 2008. godine. Igrala je i u predstavama drugih pozorišta, kao i na filmu. Petneast godina je vodila dramski studio Ćoše u Obrenovcu, gdje se, osim pedagoškim radom, bavila i režijom. Doktorirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2022. godine. Pored uloge u predstavi Jevanđelje po F. M. Dostojevskom (režija Jernej Lorenci), među posljednjim ulogama u Srpskom narodnom pozorištu igrala je Fridu (Kafka mašin, režija Veljko  Mićunović), Kapo (Život se sa mnom mnogo poigrao, Davida Grosmana, režija Dino Mustafić), Ditu i Mariju (Berlinski zid, tekst i režija Željko Hubač).

Sinoć je publika imala priliku da promatra fenomen pozorišta iz zakulisne perspektive odnosno na neki način „da zaviri kroz ključaonicu“ u intimni prostor jedne glumice. Njeno stasavanje u umjetničkom svijetu bilo je ispunjeno brojnim izazovima i dilemama, a najvažnija odluka koju je trebala da donese jeste da li da odustane od pozorišta.

Već dvije noći za redom, u okviru KotorArt teatra, prisustvujemo intimnim, autobiografskim predstavama glumica koje su odlučile da podjele svoje priče sa publikom. Predstave su ogoljene i iskrene i svaka na svoj način je jedinstvena budući da predstavlja životni put stvarnih likova, njenih autorki.  - istakli su iz PR službe Festivala.

Publici na Žabljaku, u okviru festivala Wild Beauty Art, Medenica će se predstaviti u subotu, 27. jula, u Centru za kulturu, sa početkom u 20 časova.

 

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

 

(Saopštenje Međunarodnog festivala KotorArt)

Podijeli na: