Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.05.2024
511

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN DRAGAN RADULOVIĆ

 

Na današnji dan 1.maja 1951.godine u Nikšiću je rođen jedan od najvećih crnogorskih pjesnika Dragan Radulović. 

Jedan je osnivača Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

U ljeto 2022.godine potpisana je i Povelja o saradnji između Kotorskog festivala pozorišta za djecu i manifestacije Dani Dragana Radulovića, odnosno Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

“Postoje dvije jako velike i ozbiljne spone koje nas obavezuju na dugoročnu saradnju. Jedna je ličnost, značaj i djelo Dragana Radulovića kao čovjeka koji povezuje periode i priče svojim bogatim i izuzetnim stvaralaštvom, koji je toliko godina nakon svog odlaska ostao sinonim kulture za djecu na našim prostorima. A drugo je naša zajednička potreba da ulažemo u kulturu za djecu i mlade, da razvijamo taj duh. To je veoma značajan segment koji podstiče i duhovnost i obrazovanje najmlađih koji sjutra sazrijevaju u ljude dostojne, odgovorne i vrijedne bilo kojim poslom se bavili” – kazala je tom prilikom Valentina Radulović, savjetnica za kulturu u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada.
Kako je istakla, Sekretarijat za kulturu i sport i Kotorski festival pozorišta za djecu potpisuju Povelju o saradnji snažno posvećeni najboljem interesu djece i njihovom pravu, kao izraz obostrane opredjeljenosti, da kroz razmjenu ideja i programa unaprijede saradnju, njeguju bogatu kulturnu zaostavštinu Dragana Radulovića, unaprijeđuju i afirmišu dječje stvaralaštvo i sve vrste umjetničkog stvaralaštva za djecu.
Dragan je bio nezaboravni stvaralac za djecu,autor brojnih televizijskih emisija za najmlađe,koje su nagrađivane na brojnim festivalima, u zemlji i inostranstvu. 

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom. 

Umro je 7.februara 2002.godine

Podijeli na: