Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.06.2024
522

MLINAREVIĆ: USKORO AUDIO IZDANJE KNJIGE STO KOTORSKIH DRAGULJA (AUDIO)

Pomorski muzej Crne Gore Kotor u saradnji sa Lokalnim javnim emiterom “Radio Kotor”, realizuje projekat izrade audio knjige Jovana Martinovića “Sto kotorskih dragulja”.

Kako je u emisiji Svjetlost zvuka kazao kustos Pomorskog muzeja Ilija Mlinarević, ideja o izradi audio knjige podržava namjeru da Muzej bude pristupačniji, svim kategorijama društva.

,,Ovim projektom izlazimo van gabarita Muzeja i obuhvatamo cijeli grad Kotor, kroz 100 Jovičinih dragulja. Da budem iskren, ova knjiga je zapravo jedna od mojih prvih knjiga o Kotoru koju sam čitao na kraju osnovne škole, a vjerujem da nisam jedini. Kada je izdata imao sam 10 godina, ali i sada kada imam 30 godina više i kada sam imao sreću da se sretnem sa bogatom i raznovrsnom literaturom o gradu u Pomorskom muzeju, ipak uvijek se rado vraćam ovoj knjizi”, navodi Mlinarević.

Kako ističe, postoji više razloga zašto je ova knjiga bitna za naš grad.

,,Prije svega je istinita, nije pretenciozna i veoma je koncizna. Sve to me navelo da pokrenem projekat snimanje audio knjige i time produžim život ove knjige i u audio formatu. Bitno je napomenuti, da se ovaj projekat realizuje uz saglasnost porodice pokojnog Jovice Martinovića. Ciljna grupa ovog projketa su slabovide osobe, ali uvjeren smo da će ovaj format naići na podršku šire publike i postati praksa u valorizaciji bogate kulturne baštine grada Kotora. Ideju sam izložio direktorici Radio Kotora Vjeri Banićević tokom 2023. godine kada je, na moje zadovoljstvo, ovaj projekat naišao na njenu veliku podršku. Vjerujem da će do kraja ljeta biti i priveden kraju. Zatim, ovaj projekat će biti predstavljen javnosti gdje ćemo biti u prilici da se prisjetimo 100 dragulja, Jovice i njegovog značaja za grad. Snimljeni material biće dostupan putem sajtova Radio Kotora i Pomorskog muzeja kao i na YouTube kanalu”, objašnjava Mlinarević.

On podsjeća da je Pomorski muzej jedan od prvih muzeja u državi koji je uveo audio vodič, prije više od 15 godina.

,,Iako je audio vodič bio namijenjen za slabovide, on je zapravo više dio standardne turističke ponude. Audio vodičem su obuhvaćena sva odjeljenja i važni segmenti istorije pomorstva Crne Gore. Za slabovide osobe smo izradili i vodiče na Brajevom pismo i to na crnogorskom i engleskom jeziku. Takođe, kada su u pitanju osobe sa oštećenim sluhom od 2022. godine, Pomorski muzej ima vodiče na znakovnom jeziku, vjerujem, jedini u Crnoj Gori. Pristupačnost muzejske građe osobama sa otežanim kretanje je zapravo veliki izazov, prizemlje i toaleti su pristupačni, ali i dalje postoji problem pristupa prvom i drugom spratu. Ova tema je veoma aktualna u muzeju naročito imajući u vidu planirano osavremenjavanje kompletne postavke, pa je i tema pristupa jedan od bitnih tačaka. Biće angažovani arhitekte, dizajneri pa može očekivati da dođemo do valjanog rješenja, što će zavisiti od struke i mogućnosti intervencija na palati koja je kulturno dobro i najveći adut ustanove i grada. U savremenoj muzeolgiji postoje veoma dobra rješenja u prevazilaženju barijera, a prva barijera koju moramo da prevaziđemo jeste da priznamo da problem postoji. Mi smo problem indentifikovali i stavili na sto”- zaključio je Mlinarević.

Emisiju možete poslušati na linku Svjetlost zvuka.

 

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Privata arhiva

 

 

 

Podijeli na: