Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.02.2024
1016

MJUZIKL CVJETAJ MIMOZO MALA NOVI PROJEKAT TEATRA 303, GLUMIĆE I KOTORSKI GIMNAZIJALCI

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Kotorski „Teatar 303“ ovu godinu počinje ambicioznim projektom, mjuziklom „Cvjetaj mimozo mala“, čija premijera je zakazana za 22. februar.

Po riječima osnivača i direktora ovog pozorišta Dragana Buzdovana, scenario potpisuje Viktorija Samardžić, novinarka iz Beograda, režiju je radio „Teatar 303“, a glumci, amateri su članovi ovog pozorišta, pri čemu specijalne uloge imaju Dušan Kustudić i Ilko Marović.

U predstavi će glumiti i učenici Gimnazije Kotor: Neđeljko Tujković, Nemanja Lazarević, Romina Racković, Irina Bulajić, Marta Borović, Vojin Begović i Drago Rapovac, te osnovci Andrea Rapovac i Pavle Krivokapić. 

Tema mjuzikla koji je i edukativnog karaktera posvećena je cvijetu mimoze, odnosno Prazniku mimoze.

„Scenario je to zahtijevao, pa se u predstavi pojavljuju djeca koja su tu da zaustave nelegalnu gradnju i spase prirodu, tako da je predstava edukativna i zabavna. Takođe, tu su i mažoretke Lili, te video bim, a ima puno snimljenih materijala. Ovaj mjuzikl je stoga za nas novi zadatak i izazov. Premijera je 22. februara u dvorani Park u Herceg Novom. Potom ćemo se predstaviti publici u Beogradu i Novom Sadu, a zatim, u ostalim gradovima u kojima bude organizovana promocija Praznika mimoze. Namjeravamo da predstavu igramo u Kotoru i Tivtu. Međutim, na zgradama Centra za kulturu u toku je adaptacija krovne konstrukcije, pa bi se izvođenje moglo očekivati vjerovatno u martu. Najbolje bi bilo kada bi se moglo uklopiti u dane karnevala, ali ne znam da li će Centar do tada biti osposobljen da primi i publiku i izvođače“, saopštio je Buzdovan za Radio Kotor.

Realizaciju mjuzikla finansijski su pomogle Opština Herceg Novi i Turistička organizacija tog grada, a izrada kulisa povjerena je našem sugrađaninu Marku Ševaljeviću.

Nakon mjuzikla uslijediće realizacija još jednog projekta, komedije pod nazivom „Bezmetković“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore. Scenario potpisuje poznati aforističarVelizar Radonjić.

„Čitalačke probe su počele 1. februara. Planiramo da projekat završimo i da premijera predstave bude u Kotoru, a izvođenje će biti potom u Podgorici“, ističe Buzdovan.

Iako postoji već 43 godine, „Teatar 303“, podvlači, nema sopstveni prostor za probe i priprema predstava.      

„Centar za kulturu nam je sada izašao u susret, tako da čitalačke probe obavljamo u Omladinskom klubu gdje se inače održava Škola šaha. Veliki je problem što nemamo scenu gdje bi mogli izvoditi probe. U prostoru Doma kulture u Škaljarima su Folklorni ansambl i mažoretke, a u Centru za kulturu su i predstave, pa je teško doći do scene. Dakle, pored dva pozorišta Teatar 303 je i dalje beskućnik u svom gradu“, konstatuje Buzdovan.

Kotorsko amatersko pozorište redovno, kaže, prima nove članove, a ove godine sedmu generaciju učenika srednje škole.

„Produžili smo saradnju sa Gimnazijom Kotor i ovo je zajednički projekat Teatra 303 i učenika/ca te škole, pa će u predstavi glumiti njih sedmoro.

Inače, kada naši glumci odu na fakultet uvijek postavku obnavljamo jednim brojem jako kvalitetnih, nadarenih školaraca iz kotorske Gimnazije. Nastavljamo tu tradiciju, ali je šteta da to ne radimo u saradnji sa Centrom za kulturu. Moram se pohvaliti da su čak troje glumaca Teatra 303 pri kraju studija. Sara Čizmović ima još jedan ispit na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, Lana Vukašinović je na trećoj godini režije u Beogradu, a Miloš Kašćelan na četvrtoj godini Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju, odsjek gluma. Dakle, imamo kadrova ukoliko grad ima sluha da zadrži te mlade osobe, pa će možda i Kotor početi sa svojim pozorišnim produkcijama i tražiti profesionalne glumce“, zaključuje Buzdovan.             

Podijeli na: