Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.04.2024
573

MJESEC DANA PROGRAMA PONOVO RADI BIOSKOP

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu počeo je u četvrtak, 14. marta, projekcijom dugometražnog filma „Poslije zime“, crnogorskog reditelja Ivana Bakrača u sali Crnogorske kinoteke „Gojko Kastratović“, a od tada je publika u Podgorici imala priliku da pogleda i manjinske crnogorske koprodukcije „Smrt djevojčice sa žigicama“ u režiji Gorana Kulenovića, kao i prvi dio diptiha „Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels“ („Nesvrstani“: Scene sa Labudovićevih filmskih rolni) u režiji Mile Turajlić. Pored toga, upriličene su i projekcije kratkih filmova, mladih crnogorskih autora - Anje Jovanović – „Sve je išlo sigurnim tokom“, Đorđa Vojovodića – „Posjeta“, Milije Šćepanovića – „Orlovsko gnijezdo“ i Slavena Sošića i Nikole Tomića – „Zakačka“.

Nakon svih projekcija u Podgorici, organizovani su i razgovori sa autorima ili producentima filmova, koji program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, smatraju izuzeztno važnim. Reditelj Ivan Bakrač vjeruje da će se na ovaj način ljudima dati prilika da pogledaju sva domaća ostvarenja koja je Filmski centar Crne Gore finansirao posredstvom različitih konkursa, a onda će da se postepeno osvješćuje publika, da joj se dokaže da ima šta da pogleda.

- Mislim da je svim domaćim autorima ovaj projekat važan. Koliko god se svi pojedinačno trudili da promovišemo filmove u trenutku kada izađu, čini se da ipak ne dođu do željenog broja gledalaca. Naša publika se teško vraća u bioskop, ne samo nakon korone i ekspanzije online platformi, već i od ranije ekspanzije piraterije u čitavom regionu. Drago mi je da je baš ovo jedan od načina da se publika upozna sa domaćom kinematografijom i da se opet razgovara o ostvarenjima koja do sada nisu ni mogla biti prikazana u pojedinim mjestima u zemlji – rekao je Bakrač.

Sličnog mišljenja je i glumac i producent Dušan Kovačević.

- Ubijeđen sam da će ovaj program doprinijeti da se publika vrati bioskopima i da pokloni svoju pažnju domaćim filmovima, u najširem značenju te riječi. Crnogorska kinematografija koliko god smatrali da je važna u sistemskom smislu još uvijek nema primat u kulturnom plasmanu. Zato i želim da pohvalim ovaj program Filmskog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke koji prepoznaju značaj bioskopa i bioskopskih projekcija. Smatram da smo, bez obzira na to koliko smo mala zemlja, na putu da usavršimo našu kinematografiju, jer sam siguran da imamo i dragocjene pisce, reditelje, glumce, da imamo priče koje su još neispričane – rekao je Kovačević.

Producent Ivan Đurović mišljenja je da je crnogorska kinematografija napokon izašla iz zone hermetičnosti, te da ima šta da ponudi publici, koja će, vjeruje, nakon ovog projekta da se vrati u domaće bioskope.

- Ranije nije bilo mnogo šansi da se režira, a ni producira. Sada je došlo do toga da u Crnoj Gori imamo i veći broj producentskih kuća, sa kompletnom uslugom koja nudi filmsku i video opremu, mnogo dobrih stvari koje su važne za ono što predstavlja infrastrukturu filmske industrije – smatra Đurović.

Kao neko ko je dugo godina u svijetu filma, Vuk Perović program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ smatra da je važno da domaći filmovi obiđu crnogorske gradove.

- Do skoro nijesno imali bioskopske sale, a sada ih imamo sve više i više. Mijenjaju se stvari, a ovakve akcije vjerujem da će uticati i na autore, da se se više potrude oko distribucije – smatra Perović.

Osim u Podgorici, program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ od početka aprila realizuje se i širom Crne Gore – putujući bioskop Filmskog centra Crne Gore do sada je obišao Petnjicu i Gusinje, a naredne sedmice filmovi će biti puštani u Andrijevici i Plavu. Osim toga, projekcije filmova od 3. aprila počele su u centrima za kulturu čije su sale već digitalizovane – u Tivtu, Kotoru, Baru, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu i Danovgradu.

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ ovog četvrtka, 11. aprila u 19 sati, u sali Crnogorske kinoteke „Gojko Kastratović“ nastavljamo prikazivanjem filma „Elegija lovora“, debitantskim igranim ostvarenjem crnogorskog reditelja i scenariste Dušana Kasalice.

Ostvarenje „Elegija lovora“ film je dugih i preciznih kadrova, koji kroz dvoetapnu priču donosi dramu sa primjesama bajkovitih, odnosno naučno-fantastičnih elemenata. U fokusu radnje je univerzitetski profesor Filip, koji odlazi sa na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom. Glumačku ekipu filma čine Frano Lasić, Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović.

Gost večeri biće autor filma Dušan Kasalica, a razgovor sa njim će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

Filmski centar Crne Gore

 

Podijeli na: