Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.08.2022
604

MILOŠ KARADAGLIĆ I AVI AVITAL KONCERTIMA U KOTORU I DURMITORU ZAVRŠAVAJU MINI TURNEJU U CRNOJ GORI

Koncertom pod nazivom Miloš & Avi, večeras - 17. avgusta u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju, sa početkom u 21 sat, zatvoriće  se  ovogodišnje, XXI izdanje Medjunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike. Dva istaknuta umjetnika, gitarista Miloš Karadaglić i mandolinist Avi Avital predstaviće se djelima Baha, de Falje, Glasa i Diplesija. 

Ulaz na koncert je besplatan uz prethodnu rezervaziju na email protokol@kotorart.me.

Obezbjeđen je i besplatan prevoz solarnim brodom (ako vremenske prilike dozvole) sa kotorske Rive do Prčanja i nazad, za ograničen broj ljudi.  Prijava za zainteresovane, do popunjavanja mjesta, je na e-mail adresu protokol@kotorart.me sa imenom i prezimenom putnika.
Polazak broda "Elettra" iz Kotora je u 20h u dijelu Rive preko puta kotorskog Markata, a povratak po završetku programa, oko 22.30h.
 
Sjutra,  18.08. ovi istaknuti umjetnici će se sličnim programom  predstaviti na Crnom jezeru, sa početkom u 19 sati, čime će biti zatvoren festival Wild Beauty Art na Žabljaku. Ulaz i na ovaj koncert je besplatan.
 
Miloš Karadaglić, vodeći klasični gitarista svoje generacije, posebnu pažnju u svijetu privukao je debitantskim albumom  The Guitar, 2011. godine. Gitaru je počeo da uči s osam godina, a sa šesnaest je upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao solista, nastupao je sa vodećim svjetskim ansamblima kao što su Los Anđeleska, Minhenska i Češka filharmonija, Londonski filharmonijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, nacionalni siimfonijski orkestri  Klivlenda, Filadelfije, Španije, Vašingtona, Japana. Održao je brojne resitale u poznatim salama i na najznačajnijim  festivalima Evrope, Japana, SAD-a, kao i koncerte u netradicionalnim prostorima – u kamernim ambijentima i velikim  salama, poput londonskog Rojal Albert Hola, pred tri hiljade posjetilaca. 
 
Avi Avital, prvi mandolinista koji je nominovan za Nagradu Gremi za klasičnu muziku. Izveo je više od sto savremenih  djela koje su kompozitori napisali za njega. Studirao je u Jerusalimu na Muzičkoj akademiji i na Konzervatorijumu Cesare Pollini u Padovi.  Pobjednik je prestižnog izraelskog Takmičenja Aviv, 2007. godine i prvi mandolinista u istoriji tog takmičenja koji je nagrađen. Kao ekskluzivni umjetnik Izdavačke kuće Dojče Gramofon snimio je pet albuma s kompozicijama različitog  stilskog opredjeljenja. Svira na mandolini izraelskog graditelja instrumenata Arika Kermana. 
Saopštenje - KotorArt

Podijeli na: