Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.01.2021
606

MILIĆ: TOKOM PRVOG TALASA PANDEMIJE VRATA OJU MUZEJI OSTALA SU OTVORENA ZA SVE ZAINTERESOVANE

Prema riječima Biserke Milić, menadžerke programske politike u OJU „Muzeji“ Kotor tokom prvog talasa pandemije koronavirusa zaposleni u ovoj naučno-istraživačkoj i kulturnoj instituciji su vrijedno radili. Kako objašnjava, iskoristili su period „zaključavanja“ za reviziju muzejskog materijala.

„Pokušali smo da što bezbolnije podnesemo cijeli problem sa pandemijom koronavirusa. S obzirom da se muzejska djelatnost sadrži od više obaveznih djelovanja, taj susret sa gostima i posjetiocima nije jedina stvar koja je muzeju prioritetna. Prioritet smo sproveli na način što smo uradili reviziju cjelokpunog muzejskog materijala“ – kaže Milić.

Revizija je, navodi ona, proces koji je trajao više mjeseci.

„Revizija podrazumjeva mnogo stavki koje se saastoje od istraživanja i dopunjavanja istraženih informacija o određenim predmetima. Komisija koja je bila zadužena za reviziju muzejskog materijala uradila je to u rekordnom roku, s obzirom da se radi o veoma zahtjevnom poslu“ – ističe Milić.

Prema njenim riječima, prije prošlogodišnje revizije muzejskog materijala Istorijski muzej (Lapidarium) nije imao u potpunosti popisane predmete.

„Po prvi put imamo cjelokupnu sliku i  približno konačan broj predmeta u Istorijskom muzeju. Nismo posustajali ni sa drugim segmentima koji su jako važni. Odradila se jedna jako lijepa virutelna tura kroz Muzej grada Perasta. Svakako planiramo da se te virtuelne ture odrade za svaku od naših radnih jedinica.

Nastavljamo i u tom smislu da dopunjavamo informacijama naš sajt koji je kvalitetno i profesionalno odrađen.

Preko naše onlajn platforme bili smo deifinitivno povezani sa svima onima koji su željeli da pogledaju šta mi to imamo i na koji način funkcionišemo, a opet i sa ostalim muzejima što je definitivno bitna stavka“ – kaže Milić.

Pored sajta, OJU „Muzeji“ Kotor ima svoju instagram i facebook stranicu.

„Imamo zavidan broj pratilaca. Imamo ih dosta i iz inostranstva. Potrudili smo se da ne ostanemo zatvoreni tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, nego da ispratimo svjetske trendove koliko je bilo to u našoj moći u datom momentu. Mislim da smo u tome poprilično uspjeli“ – zaključuje Milić.

 

Podijeli na: