Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.01.2021
1259

MILIĆ ZA RADIO KOTOR O ORGANIZACIONIM JEDINICAMA OJU MUZEJI KOTOR

OJU „Muzeji“ Kotor osnovana je 1992. godine i dijeli se na četiri organizacione jedinice: Galeriju solidarnosti, Muzej grada Perasta, Crkvu Svetog Pavla, Istorijski muzej (Lapidarium), a od nedavno ovoj opštinskoj javnoj ustanovi, na upravljanje je dat, skupštinskom Odlukom,  i arheološki lokalitet Rimski mozaici u Risnu.

Galerija solidarnosti nalazi se u Palati Pima. „U njoj se nalazi veliki fond umjetničkih djela“ – kaže za Radio Kotor Biserka Milić, menadžerka programske politike i planiranja u OJU „Muzeji“ Kotor.

Kako navodi, Galerija solidarnosti osnovana je nakon zemljotresa 1979. godine.

„Tada su mnogobrojni umjetnici, najveća imena umjetničke scene ex Jugoslavije odlučili da poklone našem gradu svoja umjetnička djela. Danas ih je 400, a na godišnjem nivou taj broj se povećava zahvaljujući donacijama umjetnika koji tu borave ili izlažu svoja djela. Prošle godine formirali smo umjetnički savjet od nekoliko članova stručnih ljudi, praktično stručnog žirija. Sada imamo stručnu komisiju koja odlučuje koje će to prigode biti organizovane u Galeriji, bilo da su u to izložbe slika, skulptura, itd“ – objašnjava Milić.

Crkva Svetog Mihaila, u kojoj se nalazi Istorijski muzej, navodi Milić, je iz kraja 13. i početka 14. vijeka.

„Arheološkim i arhitektonskim istraživanjima došlo se do saznanja da je tu postojala crkva iz 7. vijeka. Uglavnom se radi o kamenoj plastici i lapidama, jedna izuzetno vrijedna zbirka koja se nalazi dijelom čak i van same crkve“ – ističe Milić.

Prema njenim riječima, crkva Svetog Pavla je u sastavu OJU „Muzeji“ Kotor od 2014. godine.

„Građena je iz dvije etape - u 13. i 16. vijeku. Ta crkva ima izuzetno interesantnu istorijsku priču. Za vrijeme Francuza ona je pretrpjela dijeljenje prostora na dva nivoa i u njoj se nalazila kasarna, a nakon toga za virjeme italijanske okupacije postala je zatvor, da bi za vrijeme Infombiroa 1948. godine postala ženski zatvor. Direktno je vezana za kult blažene Ozane. U ćeliji isposnici u samoj crkvi provela je preko 40 godina gdje je na kraju i umrla“ – navodi Milić.

Danas Crkva Sv Pavla, kaže Milić, predstavlja multimedijalnu dvoranu.

„Ona je prema mom mišljenju, nedovoljno iskorištena. Dopunili smo je jednim fondom kamene plastike iz Istorijskog muzeja. Napravljene su posebne police u kojima su smješteni ti predmeti. Na taj način smo dopunili ponudu“ – ocjenjuje Milić.

Muzej grada Perasta nalazi se u palati Bujović.

„Palata je građena s kraja 17. vijeka. Gradili su je dva brata Vicko i Ivan Bujović. Vicko je ostao prepoznatljiviji kroz istoriju Perasta.

Muzej grada Perasta svakako baštini jednu impozantnu brojku -preko 3 hiljade predmeta u originalu. Mislim da rijetko koji muzej u svijetu funkcioniše na taj način. Uglavnom znamo da se originali sklanjaju i spremaju u odgovarajuće sefove i sigurna mjesta, a prave se replike. Mi imamo posebnu sreću da smo ipak u kontaktu sa originalnim predmetima i to u tolikom broju“ – ističe Milić.

Ona navodi da muzejsku postavku čine: pomorska, etnografska, istorijsko-umjetnička zbirka, zbirka porodice Visković, od nedavno legat porodice Visković.

„Postajanje cjelokupne priče, istorije i tradicije Perasta, ono što je značajno i što mislim da mi treba da zauvjek zapamtimo – nalazi se u Muzeju grada Perasta. Odmah nakon prvog formiranja same muzejske zbirke 1937. godine donešen je odlukom opštinskog vijeća jedan značajan pravilnik gdje je naglašeno da svi predmeti koji su vezani za Perast i peraške porodice ne smiju nikad da se iznesu iz Perasta, već je zavještano da ostanu tamo“ – priča Milić.

Prema njenim riječima, Rimski mozaici predstavljaju izuzetno značajno arheološko nalazište.

„Ranije su oni pripadali TO Kotor, a sada su oni u sastavu OJU Muzeji Kotor. Oni su tamo gdje pripadaju po Zakonu o muzeologiji i teritorijalnim granicama. Takve stvari obično pripadaju najbližđem muzeju. Kompletan Risan je praktično na jednom velikom arheološkom nalazištu. Ovo je specifičan komad te teritorije na blizu 800 kvadrata. Rimske mozaike prepoznajemo po rustičnoj vili koja je bila ukrašena sa podnim mozaicima. Jedan od tih mozaika je posebno izdvojen iz razloga što se u njegovom centrolnom dijelu nalazi prikaz boga Sna“ – kaže Milić.

 Opširnije na ovu temu možete poslušati danas u emisiji „Katareo“ od 17 sati i 15 minuta.

Podijeli na: