Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.07.2024
864

MILICA TOMOVIĆ VAS POZIVA NA KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

 

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 32. po redu, održava se do 10. jula u našem gradu, u organizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Ključevi grada u rukama su djece.

Gošća programa Radio Kotora bila je portparolka festivala Milica Tomović.

Najprije da sumiramo utiske prethodnog dana, šta smo imali priliku da gledamo drugog dana Kotorskog festivala pozorišta za djecu?

Drugi dan 32. KFPD ispraćen je programima iz različitih programskih sektora. Započeli smo u 15 sati u foajeu Kulturnog centra sa izložbom pod nazivom "Živi svoje snove", likovnih radova Anje Vukašinović, učenice 5. razreda Osnovne škole "Narodni heroj Savo Ilić". Tu su se sabrali tako lijepi utisci od strane Anjinih drugara iz razreda, škole, a i svih zainteresovanih koje je očarala izložba. Postavku čini 48 likovnih radova, pa svima savjetujemo da je posjetite u toku trajanja festivala.

Nakon toga u 20 sati publika je produžila u Veliku salu Kulturnog centra gdje se izvodila predstava "Mihajlo Pupin - Idvorski", Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

U međuvremenu svi smo produžili do Trga od oružja gdje je od 21 sat u okviru programskog sektora Dječje scensko stvaralaštvo bio performans Studija za balet i ples "Mala sirena" iz Kotora pod nazivom "Čarobni štapić".

Svi smo zadovoljni kako je protekao prvi formalni dan u okviru realizacije programa 32. KFPD. Za svačiji ukus po nešto i nadamo se da će se tako nasataviti sve do 10. jula.

I danas nas očekuje bogat program na trećem festivalskom danu.

Od 20 sati mislićemo zeleno, zajedno sa drugarima iz Umjetničkog ateljea "Arlekin", Kkraljevskim pozorištem "Zetski dom" i Centrom za kulturu Prijestonice Cetinje.

To je predstava pod nazivom "Misli zeleno", prilično edukativnog karaktera. Od 20 sati očekujemo svoje drugare u Velikoj sali Kulturnog centra "Nikola Đurković".

Od 21 u okviru programa Dječje scensko stvaralaštvo "Naši snovi poletjeće". To je i poruka nevladinog udruženja "Djeca Tivta" i Dječjeg saveza Podgorice. To nas očekuje na Trgu od oružja, dok od 21 i 30 Ljetnja pozornica otvara svoju kapiju za veliku i malu djecu sa predstavom "Tobi", Teatra za djecu i mladince iz Skoplja.

Važan dio Festivala svake godine su i umjetničke instalacije. Gdje ih možemo vidjeti ove godine?

Preporučujemo svakome da prošeta kako uz zidine, tako i u samom jezgru Starog grada. Na različitim lokacijama nas čekaju instalacije kao neki odraz festivalske slobode i različitih tema koje sam festival pokriva. Tako da nas Galeb Džonatan očekuje ispred Ljetnje pozornice, odnosno na trgu Blažene Ozane i on ponese najviše utisaka i najveću inspiraciju da našim najmlađima. Tu je i Čarobna lampa koja je ove godine na Gurdiću. Vidim da se već uveliko nalazi na dosta fotografija po društvenim mrežama. Festivalski presto koji okuplja sve prinčeve i princeze festivala, nalazi se ispred ulaza u zgradu Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan". Tu je i Magareća klupa u Risnu. Metli nema ove godine, Knjige od mora nas čekaju na Maceu, Ćakule kod "Dojmija", Treća klupa od vrata sa nama je tokom cijele godine. Pozivamo na ispiraciju za neke nove instalacije koje su sam pečat festivala.

Da podsjetimo ko su umjetnici koji su radili instalacije jer pretpostavljam da je veći dio od prethodnih godina?

Svakako su nasljeđene. Među njima su: Goran Moškov, Dejan Mirošević i Mitar Jovanović, Marjan Šantić, Meštar i furešta, Ivana Lazarević i Ana Zarubica, Radmila Radulović.

Festival je svoje programe posvetio i ove godine svim uzrastima. Tako da imamo programe za najmlađe uzraste pa sve do starijih. Tu su kreativne radionice koje se tiču književnog, likovnog, dramskog programa, javnog govora, scenskog nastupa. Dakle, zaista bogat program za djecu i odlična prilika kako za druženje, tako i da iskažu svoju kreativnost i nauče nešto novo tokom ljeta.

Upravo su kreativne radionice najbolja prilika za to i ove godine su posvećene različitim temama gdje svako može naći neko interesovanje i mjesto za sebe, počevši od radioncie pod nazivom "Predstave o predstavama" koja bi trebala da, na neki način, izgradi ili isprovocira kritički stav kako dječjeg žirija ovogodišnjeg KFPD, tako i sve zainteresovane velike i male pozorišne publike - na koji način da razmišljaju o predstavama, da grade svoje mišljenje o tome šta im se dopalo, šta im se nije dopalo, da kritički posmatraju iz ugla publike sve što su vidjeli i doživjeli na ovom festivalu. Radionica "Uz knjigu se ljepše pliva" je za ljubitelje knjiga i naše najmlađe čitaoce. Jelena Đonović realizuje tu radionicu i prisutni su mi prenjeli utiske da je sinoć bila velika posjećenost. Osim toga, isčekujemo goste iz Beograda sa radionicom pod nazivom "Progovori da vidim ko si". Milan Bosiljčić i Slobodan Roksandić održaće jako zanimljivu radionicu podijeljenu u dvije uzrasne kategorije, a odnosi se na obuku naših najmlađih u smislu govorništva, javnog nastupa, iskazivanja emocija tokom nastupa, rješevanja problema treme i slično. Mali meštri od gline započeli su sa svojim kreacijama juče ujutru.

A osim toga, imamo i jednu radionicu koja je posvećena odraslima. Takođe je vezana za djecu, ali više je usmjerena na starije koji imaju veze sa djecom – roditelje, staratelje, nastavnike. "Pametni telefoni – zašto ne prije 14-te" – poručuje nam edukatorka Ranka Šarenac.

Tu su takođe dvije edukatorke iz Beograda. Kroz radionicu "Bio jednom jedan laf" predstaviće nam život i djelo Duška Radovića.

Opširnije sa Milicom Tomović u emisiji "Hronika festivala" danas od 17 i 15 na gradskim talasima.

Posjetiocima/kama KFPD želimo lijepo raspoloženje i dobar provod večeras na najljepšem festivalu kojim vladaju djeca. "Zemljina je kugla stala, zbog Kotorskog festivala".

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: