Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.08.2024
604

MIKIĆ: KROZ ODABRANE PROGRAME OPERA BLIŽA SAVREMENOJ PUBLICI (AUDIO)

Gošća emisije “Ljetnje priče” na talasima Radio Kotora  bila je pijanistkinja, profesorka klavira  Marina Mikić.
Pored posvećenosti pedagoškom radu, kao samostalna stručna saradnica-korepetitorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prof. Mikić se bavila i organizacijskim poslovima, kao članica umjetničkog odbora Somborskih muzičkih svečanosti (SOMUS), te kao članica A festa na novosadskoj Akademiji umetnosti.
Dugo godina je aktivno uključena u organizovanje Međunarodnog festivala KotorArt, svojim znanjem, profesionalnim odnosom prema radu i muzici, ali i specifičnim ličnim pristupom.
 “Većina nas u najužoj organizaciji KotorArt festivala smo muzičari, pretežno pijanisti i znamo kako se muzičar osjeća u festivalskom okruženju i što mu je sve preko potrebno da bi koncert izgledao dobro”, kazala je Mikić.
 Ovoga ljeta, između ostalog, sa Muzičkim udruženjem Visoko C i operama za djecu “Kornjača i zec”, “Pčelica Dana” i “Cvrčak i mrav” nastupa u okviru KotorArt programa namijenjenog djeci.
 
Nije prvi put da Visoko C, pozanato po edukativnim i interaktivnim programima, nastupa na ovom festivalu repertoarom za mališane.
 
 “Kada se kaže opera, nisu svi sigurni da li je primjereno dječijem uzrastu. Međutim, prvi put kada se odvaže i kažu -dođite nam u goste da čujemo – svaki sljedeći put smo pozivani kao prvi na listi, zato što djeca fantastično reaguju i to je divna prilika da se od najmlađeg uzrasta uživa u školovanom glasu. Dakle, opera je samo utoliko što su moje drage kolege, koji pjevaju u našim malim igrokazima, operski pjevači. Radim sa djecom uzrasta od dvije godine do studenata, i naravno doktoranata, ali za mene je ovo najveće uživanje. Radost koju dijelimo sa djecom je nenadoknadiva. Kada bih mogla, samo bih to radila”, kroz osmijeh priča naša sagovornica.
 
Visoko C čine: sopran Marija Cvijić, tenor Branislav Cvijić, bariton Ivan Nikolić i pijanistkinja Marina Mikić.
Kako naša gošća ističe “oni čine srž družine”,  ali imaju i puno mladih kolega koji im se pridružuju.
 
“Udruženje umetnika iz Novog Sada Visoko C postoji već deset godina. Mi smo od prošle godine ušli u repertoar Srpskog narodnog pozorišta, što smatram da je ogroman uspjeh i nije lako postići”, ponosna je Mikić.
 
KotorArt se ističe svojim programima za mlade na način da višestrano osnažuje muzičare na njihovim počecima, pružajući im priliku da nastupaju i uče od afirmisanih umjetnika. Kako starijima, festival je posvećen i najmlađima preko različitih programa i segmenata namijenjenih djeci. Kotorski mališani imaju vrijednu priliku čuti i naučiti novo, drugačije, oblikujući muzički ukus, usput stvarajući naviku, afinitet i uživanje u zvucima klasične, umjetničke muzike.
 
Kako kaže prof. Mikić, od  baby opere “Pčelica Dana” do opera za stariju djecu od 13 i 14 godina, poput, “Baš čelik” i “Čardak ni na nebu ni na zemlji”, sva izvođena djela izazivaju reakciju i oduševljenje.
 
Kako navodi, tokom izvedbi, dešavaju se razne zanimljive i smiješne situacije sa najmlađom publikom koja naročito burno reaguje na “Crvenkapu”.
Posebno pamti reakciju trogodišnjeg dječaka koji se uplašio da vuk, njuškajući okolo po vrtiću, ne pojede Slavicu, njihovu vrijednu kuvaricu.
 “Nije dao da vuk pojede njegovu Slavicu, jer mu ona svakog jutra priprema doručak. Mi smo se svi smijali, nastavili nekako predstavu, ali to nikada neću zaboraviti”, podijelila je Mikić sa nama najzanimljivije doživljaje.
 
Djeca duboko u sebi imaju usađen osjećaj za dobro i za pravdu, te nije fraza da su najzahtjevnija publika.
 
 “Ovo nismo oformili sa željom da sva djeca postanu školovani operski pjevači, ni slučajno, nego da  prenesemo ljubav prema muzici. To je najplemenitija umjetnost, a da ne govorimo koliko je muzika važna za rani razvoj djeteta, koliko se sinapse u mozgu djeteta razvijaju slušajući umjetničku muziku. Muzika Mocarta, Baha, ta muzika smiruje i prija djeci, a danas se lako može istražiti i naći na internetu. Ljubav prema muzici je ono što želimo da razvijemo kod djeteta”, objašnjava i dodaje da “djeca prirodno imaju usađen osjećaj za dobro, pravdu i kvalitet, samo to treba da se njeguje i nadograđuje”.
 
Visoko C ide i dalje, stvarajući i prilagođavajući repertoar za odrasle.
 
“Ovoga ljeta smo naparavili nešto što se zove Priče o operi. Izveli smo opere Ljubavni napitak Gaetana Donicetija i Travijata Đuzepea Verdija  na Tivat Music Festivalu  uz saradnju našeg divnog glumca Lazara Đurđevića, koji nam je bio podrška i narator. Program je osmišljen sa ciljem da publici približi operu kroz odabrane numere”, navela je Mikić.
 
Svjesni činjenice da su se  pažnja i koncentracija modernog čovjeka smanjile i da samo izuzetni ljubitelji dužih muzičkih formi, poput opere, mogu izdvojiti toliko vremena za slušanje, pažljivim odabirom arija izveli su pomenute opere u trajanju od 50-tak minuta. 
 
Marina Mikić, rođena Novljanka, članica je novoformiranog ansambla “Boka”, koji pored nje čine : Željko Ivović iz Đenovića, violončelista koji već dugi niz godina živi i radi u Srbiji, Andrea Živković, flautistkinja iz Kotora, Nenad Jovanović, profesor violine u Tivtu.
 
Premijerni nastup su imali 05. avgusta u Gornjoj Lastvi. Na programu su bila djela: Vide Matjan, Melani Boni, Klare Šuman i Irene Popović Dragović koja je napisala Uvertiru za buduću kamernu operu Gospa od Škrpjela.
Glumica Dubravku Drakić je govorila stihove Maje Perfiljeve.
 
“Ja jesam Bokeljka, ali sam tada po prvi put bila u Gornjoj Lastvi. Pogled na zaliv je nevjerovatan, a samo mjesto je čudesno. Želim da se zahvalim divnoj gospođi Mariji Nikolić iz Gornje Lastve, iz Društva Napredak, koja nas je dočekala širom otvorenih ruku, prepoznala kvalitet festivala i muzičara. Između ostalog, zahvaljujući njoj se i desio ovaj koncert. Želim da se zahvalim i svim mještanima koji su došli na koncert. Zaista je bilo toliko simpatično i ugodno”, puna je utisaka Mikić i dodaje, da je pravi podvig bio donijeti skupocjeni klavir na tako teško pristupačno mjesto.
 
Kako kaže, ansambl se lijepo složio, tako da imaju planove za organizovanje koncerata možda već i ove sezone, ali sljedeće sasvim sigurno.
 
“Ideja je bila da se muzičari iz Boke animiraju i da nastupamo zajedno. Pozivam mlade muzičare koji su porijeklom iz Boke, koji su vezani za Boku, da nam se jave. Radeći na ovoj ideji mi smo otkrili dosta mladih ljudi koji su trenutno na školovanju, pa su ili bili zauzeti ili nisu trenutno tu…Ponosni smo na činjenicu da imamo dosta profesionalnih muzičara koji žive i rade u svijetu”, zaključila je prof. Marina Mikić.
 
Cijeli razgovor možete poslušati na linku Ljetnje priče.  
 
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor/N.J.

Podijeli na: