Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.06.2020
495

MIJANOVIĆ: BROJNE AKTIVNOSTI ZA VRIJEME ZABRANE POSJETE OJU MUZEJI

Za vrijeme obustave programskih djelatnosti, u okolnostima pandemije koronavirusa, u Opštinskoj javnoj ustanovi „Muzeji“ Kotor težište su stavili na ostale poslove kazala je za Radio Kotor direktorka OJU ,,Muzeji“ Slađana Mijanović.

,,Očišćen je vanjski izložbeni prostor spomeničkog kompleksa Crkve Svetog Pavla, postavljene su izložbene police i izložena je kamena plastika. U Lapidarijumu koji je smješten u Crkvi Svetog Mihaila, takođe, radili smo i radimo na pripremama za sezonu. Pored obaveze da se prostor očisti i oplemeni, na ulasku je postavljen drveni pult na kom se nude flajeri i ulaznice za obilazak postavke Lapidarijuma. Od važnosti je istaći bitan iskorak - najzad je obezbijeđen novi stalak sa staklenim okvirom za Domicijanovu glavu iz 1. vijeka koja je jedan od najviše vrijednih eksponata, jedan od par svjetskih unikata koji zaslužuje svu pažnju”, istakla je Mijanović.

Kada je u pitanju Muzej grada Perasta, od važnosti su pripreme za sanacione radove koji su planirani narednih mjeseci. Radi se na projektima i administraciji za rekostrukciju palate Bujović, ali dok se ne stvore uslovi za kompletnu sanaciju, uradiće se elementarni radovi kako bi Muzej bio zaštićen tokom naredne jeseni i zime, kako bi izbjegli vlagu i prokišnjavanje.

,, Na Rimskim mozaicima rađeno je na oplemenjavanju prostora, a u Galeriji solidarnosti je urađen depo za adekvatan smještaj slika iz fonda Galerije. Završeni su značajni administrativni i drugi poslovi na pripremama za adaptaciju prostora u Starom gradu na broju 313 u kome će, nadamo se, uskoro biti konzervatorska radionica za papir naše ustanove, prva tog tipa u Boki Kotorskoj.

To je samo dio poslova koje smo radili i na kojima istrajavamo kako bismo napravili iskorak u poslovanju i ostvarenjima OJU ”, naglasila je Mijanović.

Ona je dodala da su u toku revizijski postupci Muzeja grada Perasta i Istorijskog muzeja, tako da komisije rade redovno kako bi se ovaj zahtjevan posao odradio kvalitetno.

,,Od posebnog značaja je revizija muzejskih predmeta i materijala Istorijskog muzeja koja se radi prvi put, a obrađeno je do danas 500 predmeta iz perioda od antike do baroka. U Muzeju grada Perasta do 5.maja 2020. obrađeno je 3050 predmeta, uskoro će se preći na vrlo važnu izradu pripadajućih izvještaja. Napominjem da se dio vrlo važnih predmeta popisuje i obrađuje po prvi put. Ovo je sa te strane izrazito važan trenutak u čuvanju našeg pokretnog kulturnog nasljeđa”, kazala je Mijanović.

OJU ,,Muzeji“ za ovu turističku sezonu je pripremila novi promotivni materijal, flajere, kataloge, vezane ulaznice sa prvi put vezanom ponudom posjete, što znači da zainteresovani po sniženoj cijeni mogu obići sve organizacione jedinice sa vrlo atraktivnom ponudom od Muzeja grada Perasta preko Lapidarijuma do Rimskih mozaika.

Pandemija koronavirusa značajno je poremetila programske planove OJU ,,Muzeji“, prvi kulturni događaj planiran je već za utorak 09. jun.

,,Planiralo smo, radili i očekivali vrlo važne izložbe umjetnika iz inostranstva te je tako dio programa doveden u pitanje. Vidjećemo što od planiranog možemo izvesti uprkos međugraničnim procedurama. Svakako radimo na organizaciji izložbi likovnih umjetnika i umjetnica koji će gostovati po odluci Umjetničkog savjeta naše ustanove. Podsjetiću da je Savjet odlučio po konkursu za izlaganje u Galeriji solidarnosti i Crkvi Svetog Pavla i da će selektovane izložbe biti organizovane svakako tokom ove godine. Prvu u nizu izložbi očekujemo u utorak 9.juna u Galeriji solidarnosti – kotorskoj likovnoj publici će se predstaviti dvojica akademskih grafičara sa Cetinja Zlatko Vujović i Ivan Stanković. Nakon toga očekuju nas izložbe radova Vladana Ranđelovića, Cvetke Hojnik, Franćeska Melkjonde, Luke Barloćija, potom realizaciju vrlo značajnog i modernog projekta Ljiljane Petrović iz Beograda u Crkvi Svetog Pavla posvećenog životu i žrtvi Blažene Ozane“, zaključila je Mijanović.

Podsjetimo, od 20. maja OJU ,,Muzeji” Kotor u svoju turističku ponudu uvrstila je i virtuelnu posjetu Muzeja grada Perasta

Cijena ulaznice za Muzej grada Perasta  košta osam eura, dok je ulaznica za grupne posjete četiri eura.

Za Istorijski muzej - lapidarijum crkve Svetog Mihaila, ulaznice za pojedinačne posjete su tri eura, a za grupne posjete dva eura.

Za crkvu Svetog Pavla  ulaznice za pojedinačne posjete su tri eura, za grupne posjete 1,5 euro.

Cijena ulaznice za Rimske mozaike je šest eura, a za grupnu posjetu po  tri eura.

Za djecu do 11 godina cijena ulaznice za sve jedinice OJU ,,Muzeji” je jedan euro.

Podijeli na: