Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.04.2020
882

MFK PERAST: PRILOG POSVEĆEN DRAGANU RAKIĆU

 

Poštovani ljubitelji Boke Kotorske, tradicije klapskog pjevanja i kulturne baštine Crne Gore, u ovim vremenima iskušenja i zajedničke borbe za pobjedu nad pandemijom, MFK Perast  priređuje ovaj serijal napisa o stvaraocima iz oblasti klapskog pjevanja, vrijednog dijela naše kulturne baštine.

PRILOG br.4 je izvod iz naše Lirice br.3 o Draganu Rakiću, muzičaru iz Herceg Novoga  koji je kao voditelj čuvene klape „Bokelji“ obradio i tri najpoznatije klapke pjesme o Herceg Novom.

Želimo Vam ugodno čitanje uz poruku: čuvajte sebe i druge, ostajte doma i dobro Vam zdravlje! 

 

MFK Perast

Milan Kovačević

Urednik festivalske biblioteke „Julije Balović“

 

DRAGAN RAKIĆ (1935 - 1996) je rođen 3. marta 1935. godine u Bajmoku u Vojvodini, odakle su njegovi roditelji otac Petar, inače željezničar, i majka Dragica 1949. godine doselili u Boku, u Zele- niku. Srednju muzičku školu završio je u Kotoru, a kasnije je vanredno studirao Muzičku akademiju. Čitav svoj radni vijek je proveo kao nastavnik, a kasnije i direktor Muzičke škole u Herceg Novom. Njegovi učenici osvajali su vrhunska priznanja na muzičkim smotrama i festivalima.

Osim pedagoškog, Rakić se bavio i kompoz- itorskim radom. Bio je član i predsjednik Saveza kompozitora Jugoslavije i predsjednik Izvršnog odbora Gradske muzike Herceg Novi. Dobitnik  je Oktobarske nagrade Herceg Novog za životno djelo.

Dragan Rakić će najviše biti upamćen kao voditelj ansambla BOKELJI u dugom periodu od os- nivanja 1966. godine do svoje prerane smrti. Veliki broj kompozicija koje su Bokelji izvodili njegovo su djelo, a najpopularnije među njima bile su Peraški otoci, Zeleničke tihe vale i Pjesma Herceg Novom .

Ansambl BOKELJI (Herceg Novi)

Ansambl Bokelji osnovan je u julu 1966. godine u Zelenici (Boka Kotorska). Održao je više od

1.200 koncerata i nastupa na televiziji i radiju, festivalima i raznim manifestacijama. Posebno zapaženi nastupi bili su u koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, na festivalu Pjesma Mediterana u Budvi, kao i gostovanja u Njemačkoj, Holandiji, Dans- koj, Belgiji, Albaniji i Rusiji.

Ansambl je nastupao na Euroviziji i Interviziji. Ukupno je za TV snimio 19 samostalnih emisija i četiri TV serije. Snimio je tri long play i dvije singl ploče, te više audio kaseta i CD-a. Više puta pri- redio je koncerte Josipu Brozu Titu, a pjevao je i danskoj kraljici Margaret II.

Bokelji su više puta učestvovali na Festivalu najboljih amatera Jugoslavije i Festivalu horova u Nišu, a ostvarili su i tri nastupa na Svjetskom turističkom sajmu u Berlinu. Ansambl je dobitnik Oktobarske nagrade Herceg Novog i brojnih drugih priznanja za njegovanje izvornog bokeškog i crnogorskog melosa, kao i za komponovane pjesme posvećene zavičaju, gradu Herceg Novom i mjestu Zelenici (Ima jedan grad na moru, Zeleničke tihe vale,...).

Ansambl je najduže nastupao u sastavu: Dragan Rakić (1.tenor, voditelj klape) Zdravko Vuksanović (2.tenor)

Duško Seferović (2. tenor) Neđeljko Lučić (bariton) Mato Vučetić (bariton) Lazar Seferović (bas) Milivoj Perušković (bas) Stanko Macura (bas)

Bolest i smrt voditelja Dragana Rakića 1996. godine zaustavili su dalji uspon ansam- bla, koji je nastupao još do 2001. godine, a za- tim prestao da postoji. Uspomena na 35 godina uspješnog djelovanja Bokelja ostala je u zapisa- na u monografiji koju su braća Duško i Lazar Seferović izdali pod naslovom BOKEŠKA SAGA O ANSAMBLU BOKELJI.

 

 

 

Podijeli na: