Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.07.2023
867

MEĐUNARODNO MUZIČKO TAKMIČENJE CIAO U KOTORU

Posle polufinala održanog prethodnog dana u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, Međunarodno muzičko takmičenja „Ciao“, koje predstavlja zajednički muzički projekat kineskih i evropskih kulturnih organizacija, dolazi u Kotor. 

Takmičenje objedinjuje sve kategorije, a nadmeću se mladi muzičari iz Crne Gore, Srbije i Kine. Čak 50 muzičara je došlo ovom prilikom u Kotor na finale, gdje će im se pridružiti i muzičari iz Crne Gore. 

Muzičko takmičenje nastavlja se u Kotoru gdje se, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt održava serijal China stage i okuplja mlade i renomirane kineske umjetnike na dva koncerta, kao i završni koncert pobjednika međunarodnog takmičenja Ciao competition. Pijanistkinja Đažuej Li, pijanista Bočeng Wang i sopranistkinja Sjaotong Duan nastupali su 22. jula, dok će oboista Lin Ćing i pijanistkinja Lju Guejđing održati koncert sjutra (27. jula) u Crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani Muzičke škole. 

„Radujemo se dolasku u Kotor i činjenici da smo uprkos svim vremenskim nepogodama, uspjeli da dovedemo ovako veliki broj mladih muzičara i Beograd i u Kotor. Ovo je jako važno takmičenje, a „Ciao“ između ostalog, predstavlja platformu koja treba da spoji različite kulture, umjetnike, a muzika je univerzalan i najbolji način za pravljenje dobrih kulturnih saradnji“ – kaže je Vanže Žang, kineska umjetnica i potpredsjednica „Ciao“ platforme. 

Inače, Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao„ je prvo takmičenje koje zajednički organizuju zvanične kineske i evropske kulturne organizacije i muzički subjekti, a sazvano je u Kini i Evropi sa misijom da okupi profesionalne i amaterske mlade muzičare kako bi mogli da razmenjuju umetnost i uspostavljaju veze jedni sa drugima.

Zanimljivo je da „ciao„ (na kineskom „qiáo”) znači „zdravo“ na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje „most“. 

Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao“ završava se u petak 28.jula 2023. takođe u muzičkoj dvorani crkve Sv Duha, kada će se publici predstaviti pobjednici međunarodnog takmičenja Ciao competition.  

Organizatori su odabrali Kotor i festival KotorArt za finale takmičenja, gdje se u petak dodjeljuju Ciao nagrade i diplome najboljima uz pomenuti, završni koncert.

U organizaciji ovog takmičenja su: Dejan Sinadinović (redovni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i predsednik Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Vanže Žang (sopran iz Kine, potpredsednica Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Ljubiša Jovanović (profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i osnivač BUNT festivala) i Ženg Đianguo (zamjenica generalnog sekretara SOEEC) 

U savjetu ovog takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umetnika. Organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt International Festival a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor. 

Podijeli na: