Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.07.2024
557

MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FORTECA PERAST OD 26. DO 30. JULA

Međunarodni filmski festival FORTECA Perast, osmi po redu, održava se od večeras do 30. jula na Peraškom trgu.

Otvaranje je večeras (petak, 26. jula) sa početkom u 21 sat na Peraškom trgu Sv. Nikole i trajaće pet dana i večeri do 30. jula.

Biće prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja: Švedske, Finske, Norveške, Danske i Islanda, kao i iz regiona: Severne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Ovaj Festival već osmu godinu zaredom kulturološki povezuje Crnu Goru i nordijske zemlje. Takođe, postao je značajna platforma za afirmisanje mladih filmskih stvaraoca iz regiona.

Festival, pored tradicionalne selekcije kratkometražnih i dugometražnih filmova, nudi edukativni sadržaj kroz panel diskusije sa gostima festivala i filmskim umjetnicima.

Festival Forteca je mjesto za cijelu porodicu, selekcija filmova za djecu planirana je na Trgu 29. i 30. jula od 20 sati, gdje će biti priređena dvodnevna radionica za naše najmlađe na temu filma.

Ovogodišnju selekciju predstavlja deset najnovijih međunarodnih igranih i dokumetranih dugometražnih filmova. Jedan deo dokumentarnih filmova biće prikazan u porti Hrama, Crkve Roždestva Presvete Bogorodice iznad Perasta, kao i dva kratka igrana filma za d,ecu i omladinu.

Ovogodišnji žiri Festivala čine: reditelj Nikola Vukčević – predsednik žirija, Jelena Simić – glumica i Una Jovović – fotografkinja. Žiri će ocenjivati selektovane filmove u tri kategorije: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade u tri selekcione kategorije-igrani, dokumentarni i kratki film.

Posebnu nagradu će i ove godine predstavljati nagrada publike i nagrada savjeta najmlađih za najbolji dječiji film.

Svi filmovi će imati prevod na engleski. Selekcija za djecu imaće simultani prevod.
Festival otvara domaći film “Tragovi” sa poznatim regionalnim glumcima: Draganom Mićanovićem, Lanom Barić i Marijom Skaračić.

Gosti Festivala su Aleksandar Reljić autor filma “Mamula” i Aleksandra Gavrik autorka filma i izložbe “Snaga ljubavi”. Paneli i radionice će se održavati svakog dana od 12 sati na Trgu Sv. Nikole.

Selekcija dokumetarnih filmova zakazana je za 19 sati u porti Crkve Roždestva, a selekcija filmova za djecu i omladinu biće od 20 sati na Peraškom trgu.

Prvi put u Crnoj Gori na festivalu će biti predstavljena izložba o životu i djelu oskarovca Vlastimira Gavrika, scenariste kultnih domaćih serija “Porodično blago” i “Srećni ljudi”, preko 60 filmova i serija za jugoslovensko i svjetsko tržište.

Izložba će biti otvorena 27. jula u Perastu i trajaće do 28. jula. Gošća festivala biće njegova ćerka, producentkinja Aleksandra Gavrik.

Ulaz je slobodan, ali je broj mjesta na Trgu ograničen.

Organizatori 8. Međunarodnog filmskog festivala “Forteca” Perast.

Podijeli na: