Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.07.2024
424

MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FORTECA OTVOREN SINOĆ U PERASTU

Međunarodni filmski festival FORTECA Perast, osmi po redu, otvoren je sinoć na Pjaci Svetog Nikole.

Prisutne je pozdravio koordinator Festivala, Aleksa Petrović.

,,Festival predstavlja glavni poveznicu Crne Gore i nordijskih zemalja, a želimo da kroz kulturu i film učinimo Crnu Goru vodećom filmskom destinacijom. Ovaj Festival postao je takođe, značajna platforma za afirmisanje mladih filmskih stvaralaca iz regiona. Pored tradicionalne selekcije kratkometražnih i dugometražnih filmova Festival nudi edukativni sadržaj, kroz panel diskusije sa gostima i filmskim umjetnicima Festival će trajati pet dana, do 30. jula, a ovom prilikom biće prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja: Švedske, Finske, Norveške, Danske i Islanda, kao i iz regiona: Severne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore”, kazao je Petrović.

Kako dodaje, ovogodišnju selekciju predstavlja 10 najnovijih, međunarodnih igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova.

,,Jedan dio dokumentarnih filmova biće prikazan u porti  Crkve Roždestva Presvete Bogorodice iznad Perasta, kao i dva kratka igrana filma za djecu, a selekcija za djecu imaće i posebnu radionicu za film. Ovogodišnji žiri Festivala čine: reditelj Nikola Vukčević – predsednik žirija, Jelena Simić – glumica i Una Jovović – fotografkinja. Žiri će ocjenjivati selektovane filmove u tri kategorije: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade u tri selekcione kategorije-igrani, dokumentarni i kratki film. Posebnu nagradu će i ove godine predstavljati nagrada publike i nagrada savjeta najmlađih za najbolji dječiji film. Sjutra će  Festivalu će prisustvovati i ambasador Finske u Crnoj Gori”, naglasio je Petrović.

Podsjetimo, gosti Festivala biće Aleksandar Reljić autor filma “Mamula” i Aleksandra Gavrik autorka filma i izložbe “Snaga ljubavi”. Paneli i radionice će se održavati svakog dana od 12 sati na Trgu Sv. Nikole.

Selekcija dokumetarnih filmova zakazana je za 19 sati u porti Crkve Roždestva, a selekcija filmova za djecu i omladinu biće od 20 sati na Peraškom trgu.

Prvi put u Crnoj Gori na festivalu će biti predstavljena izložba o životu i djelu oskarovca Vlastimira Gavrika, scenariste kultnih domaćih serija “Porodično blago” i “Srećni ljudi”, preko 60 filmova i serija za jugoslovensko i svjetsko tržište. Izložba će biti otvorena danas ( 7. jula) u Perastu. Gošća festivala biće njegova ćerka, producentkinja Aleksandra Gavrik.

Teskt i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: