Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.07.2023
647

MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FORTECA OD 26. DO 30. JULA U PERASTU

Međunarodni filmski festival FORTECA, sedmi po redu, biće održava se od večeras do 30. jula na Trgu ispred crkve Sv. Nikole u Perastu.

Prema riječima organizatora, biće prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja: Švedske, Finske, Danske, zatim iz Amerike, Kine, te regiona:  Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Otvaranje festivala najavljeno je za večeras u 21 sat na Peraškom trgu, kada će biti prikazan švedski film “Drugi čin”,  s poznatim švedskim glumcima Lenom Olin (Lena Olin) i Ralf Larsgord (Ralf Lassgård). Svi filmovi će imati prevod na engleski jezik, a selekcija za djecu imaće simultani prevod.

U okviru ove filmske manifestacije biće održana i turneja „FIFFP 2022“ u tri grada u Crnoj Gori, kao i  po balkanskom regionu.

Biće prikazano devet najnovijih dugometražnih, igranih filmova na Trgu i dvadeset dokumentarnih i kratkih filmova u Crkvi Roždestva, svi u takmičarskoj selekciji.

Cijeli program predstavljen je na sajtu Festivala www.fiffp.com. Ulaz je slobodan, ali je broj mjesta na Trgu ograničen. Program, informacije i prateća dešavanja mogu se pratiti na www.fiffp.com.

FIFFP su podržali Turistička organizacija Centar za Kulturu i Opština Kotor, Filmski centar Crne Gore, Mjesna zajednica Perast, predstavnici katoličke i pravoslavne zajednice u Perastu, Restoran i hotel Conte,  Turistička organizacija Cetinje i Dom kulture Berane
Festival i turneja održavaju se u saradnji sa Švedskom i Finskom ambasadom u Beogradu, Kraljevskim ambasadama Danske i Norveške, Finske filmske fondacije, Norveškog, Danskog i Švedskog Filmskog Instituta, The Danish Agency for Culture and Palaces, Swedish Institute, M.A.M.M.A. production, Justin Theatre Production, Balkan Nordic Film Festival, Yugoslav Film Archive, Kinoteka Belgrade and Kinoteka Montenegro.

 

Podijeli na: