Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.04.2022
501

MEĐUNARODNI DAN KINESKOG JEZIKA OBILJEŽEN U KOTORU

Povodom Međunarodnog dana kineskog jezika, u organizaciji Udruženja za promociju sinologije Kotor, juče su sprovedene aktivnosti za osnovce posvećene kineskom jeziku i kulturi u prostorijama Mjesne zajednice Dobrota II (Sveti Stasije).  
Specijalna gošća bila je profesorica kineskog jezika Wang Xiaoyu iz kotorskog grada pobratima Xi'ana koja je odgovarala na pitanja polaznika, pisala njihova imena na kineskom jeziku uz rad na izgovoru termina koji pripadaju kategorijama koje su obrađivane u dosadašnjem radu mladjih i starijih grupa poput godišnjih doba, boja, članova porodice i brojeva. Profesorka Wang je uz pinyin transkripciju, audio materijal i učešće u igri naučila polaznike dvije nove popularne pjesme za djecu pod nazivom 'Tražim prijatelja' (kineski 找朋友;pinyin: zhǎo péngyǒu) i 'Gdje je proljeće' (kineski: 春天在哪里;pinyin: chūntiān zài nǎlǐ).
Sa sinološkinjom Jelenom Stjepčević, kreatorkom programa “Kineski kroz igru”, koji je od 2019. godine sprovođen u vidu besplatnih edukativno-kreativnih radionica u organizaciji Kulturnog centra “Nikola Đurković”/Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, radila je sa polaznicima na popunjavanju radnih listova na kineskom jeziku i izradi lanterni i ukrasa. Jedan dio radionice bio je posvećen zimskim olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Pekingu uz objašnjenje povezanih termina i karaktera, crtanje, bojanje i rezanje papira sa likovima maskota ZOI 2022 Bing Dwen Dwen-a i Shuey Rhon Rhon-a.
Međunarodni dan kineskog jezika 20. april vezuje se za legendu o nastanku kineskog pisma i lik zvaničnika Cangjie-a iz perioda Žutog cara. Kineski je uspostavljen kao jedan od službenih jezika Ujedinjenih nacija 1946. Godine 1973. Generalna skupština je uključila kineski kao radni jezik, a nakon toga i Savjet bezbjednosti 1974. Sve više kancelarija i zaposlenih u UN koriste kineski jezik u svakodnevnom radu. UN i pridružene organizacije održavaju događaje koji na Dan kineskog jezika prikazuju njegovu ljepotu i bogatu kulturnu istoriju. Radionice i seminari predstavljaju istaknute kineske autore, pjesnike i kaligrafe. Koncerti kineske muzike, nastupi borilačkih vještina i izložbe kaligrafije održavaju se širom svijeta. Nastajanje kineskih karaktera je rezultat dugogodišnjeg razvoja. Tokom istorije, kinesko pismo se mijenjalo i razvijalo. Smatra se, da je staro oko 3500 godina. Najstariji zapisi su proročanski zapisi na kostima zivotinja iz vremena dinastije Shang i zapisi na bronzanim predmetima. Kinesko pismo se smatra najduze korišćenim pisanim sistemom u kontinuitetu na svijetu.
Podsjetimo, Udruženje za promociju sinologije Kotor je nevladina organizacija koja ima za cilj promociju sinologije tj. nauke o Kini, prije svega kineskog jezika i kulture i podsticanje prijateljske razmjene između Crne Gore i Kine kao i Kotora i njegovih prijateljskih gradova u Kini. Djelokrug njenog rada uključuje organizovanje okruglih stolova, radionica, izložbi, predavanja, diskusija iz oblasti sinologije (jezika, kulture, tradicije, istorije, umjetnosti, književnosti, religije, politike, ekonomije, međunarodnih odnosa, ponasanja drustva i ostalih elemenata kineskog drustva), studijskih putovanja sa ciljem promocije sinologije - nauke o Kini u Crnoj Gori sa ciljem podsticanja saradnje između Crne Gore i Kine na poljima medicine, pomorstva i kulture i druge djelatnosti koje doprinose unaprjeđenju prijateljske razmjene između Crne Gore i Kine.

Podijeli na: