Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.09.2022
229

MATICA BOKE - PROMOCIJA ANTOLOGIJE MODERNE KNJIŽEVNOSTI SA KOSOVA I METOHIJE VEČERAS U KOTORU OD 20 SATI

U organizaciji Matice Boke u periodu od 8. do 9. septembra, u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, u prisustvu šest zastupljenih autora, održavaju se promocije antologije „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ priređivača Aleksandra Dunđerina.

“Istaknuti stvaraoci iz Gračanice i Kosovske Mitrovice gostuju u Boki Kotorskoj od 8. do 10. septembra tekuće godine u okviru promocija antologije „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ koju je priredio Aleksandar Dunđerin. Tom prilikom publici će se, pored priređivača antologije, predstaviti i pjesnik, novinar i predsjednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević; pjesnik i predsjednik Društva književnika Kosova i Metohije i potpredshednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić; pjesnik, kritičar i urednik mr Žarko Milenković; novinar i pisac Ivana Vanovac; likovna umjetnica i kulturna radnica Miljana Dunđerin.

Po riječima autora antologije Aleksandra Dunđerina: „Ova antologija prilika je da se šira javnost upozna sa do sada neprimjećenom raznovrsnošću i bogatstvom savremene književnosti na Kosovu i Metohiji. Takođe, „Neodoljiva teškoća postojanja“ trebalo bi da ukine i neke predrasude i stereotipe o kosovskoj književnosti pisanoj na srpskom jeziku, te da pokaže kako ona, i na tematskom i na formalnom planu, posjeduje autentičnost i samosvojnost, i predstavlja originalan doprinos literarnom naslijeđu. Sedamnaest autora, čiji su radovi uvršteni, svoja djela su stvorili živjeći  u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, u periodu od 2000. do 2020. godine. Moram reći da je neodoljiv bio i poziv prijatelja iz Matice Boke da premijerno promovišemo ovu knjigu, kojoj sam posvetio bezmalo deceniju naučnog rada, baš u ovom plemenitom ambijentu.“

Siniša Kovačević, predsjednik  Skupštine Matice Boke, ne krije radost što je domaćin gostima sa prostora Kosova i Metohije: „Malo učimo od istorije, i premalo se poznajemo sa širinom i stvaralačkim visinama koje postoje u našem kulturnom kodu. Zanimljivo da je globalizacija dovela do toga da smo u srednjem vijeku bili kulturno i ekonomski mnogo bliži jugu Srbije. Opšta je kultura da su kotorski meštri odgovorni za neke od najljepših fresaka na manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji, koje sada pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini. Takođe, put rude iz Trepče i drugih dobara vodio je ka Boki. Ova mala turneja vrhunskih umjetnika i kulturnih radnika iz oblasti visoke kulture i ljepote književnosti, samo je korak u prirodnom procesu saradnje između regiona, što je jedna od osnovnih evropskih vrijednosti.“

Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja“ predstavljena je juče u Herceg Novom, u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović“. Razgovor je vodila novinarka Danijela Đonović.

Danas od 20 časova, antologija će biti promovisana u Kotoru, u porti Crkve Svetog Nikole (u slučaju kiše u riznici Crkve), a domaćin autorima sa Kosova i Metohije biće novinar Predrag Nikolić.

Sjutra (u subotu 10. septembra) „Neodoljiva teškoća postojanja“ biće predstavljena u Tivtu, u parohijskom domu Crkve Svetog Save, gdje će domaćin biti predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović.

 Organizatori ove mini turneje su Matica Boke i Udruženje „Šta hoćeš“, a suorganizatori su Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora i JU Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelji su Opština Herceg Novi, Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor i Opština Tivat”, saopšteno je iz Matice Boke.
 

Podijeli na: